І руки мили, і в їдальні не їли — а заразилися

3893 0

Ми у соцмережах:

І руки мили, і в їдальні не їли — а заразилися

Норовірусна інфекція, яка на тижні скосила понад тридцять учнів школи №1 Рівного, може викликати аналогічні спалахи й в інших навчальних закладах міста. Не застрахує від неї ні дотримання правил особистої гігієни, ні навіть те, що діти харчуватимуться не в шкільній їдальні. Чому — пояснив головний епідеміолог області Роман Сафонов:

— Наразі нам відомо про 38 випадків зараження дітей норовірусом. Одна дитина перебуває на стаціонарному лікуванні. Те, що це саме ця інфекція, сумнівів не викликає, адже дослідження за матеріалами, взятими у трьох хворих, підтвердили один і той же збудник. Очевидно, була одна дитина-носій чи кілька, які передали інфекцію іншим дітям. При цьому не можна стверджувати, що носій не помив руки — і одразу всі захворіли.

Норовірус — дуже заразна хвороба, деякі дослідники заявляють, що вона передається повітряно-крапельним шляхом. Те, що інфекцію діти могли підхопити через харчові продукти в їдальні — виключено. Ми перевірили і не виявили збудників ні в їжі, ні в персоналу. До того ж, серед захворілих є діти, які в шкільній їдальні не харчувалися.

Тут більше запитань не до навчального закладу, який, до речі, й забив на сполох, а до лікарів, до яких звернулися по медичну допомогу. Вони не надали лабораторному центру жодної інформації про спалах заразної інфекції. З цього приводу ми вже звернулися в міське управління охорони здоров’я, вказавши на порушення. Хоча від норовірусу застрахуватися практично неможливо. Не виключено, що інфекція може спалахнути й в інших навчальних закладах Рівного. Проте зазвичай перебіг хвороби легкий.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також