І за хлів доведеться платити податок

1748 0

Ми у соцмережах:

І за хлів доведеться платити податок

Податок на нерухомість з легкої руки народних депутатів з цього року зробили більш жорстким.

Будка З податку на нерухомість наповнюють місцеві бюджети. Досі місцевим радам надавали право самим встановлювати ставку податку (а можна було від 0 до 2% від мінімальної заробітної плати за один квадратний метр), визначати пільговиків та змінювати обмеження у площі, з якої власники житла мають платити податок. І за таким порядком люди сплачуватимуть й зараз податок на нерухомість, яка була у них торік. До прикладу, держава визначала, що оподаткуванню підлягають квартири, які мають площу більшу за 60м2, та будинки на понад 120м2, або ж квартира та будинок, які заразом не перевищують 180м2. При чому платити потрібно за ті метри, які понад цієї площі, а якщо квартира має двох власників, то площа ділиться між ними, тобто за квартиру на 120м2 двоє її власників не платитимуть. У Рівному, втім, прийняли своє рішення — тож під оподаткування підлягали тільки квартири, що мають понад 70м2, та будинки, площею понад 150м2. Відтепер таких "поблажок" не буде. Людмила Кончук, начальниця управління доходів і зборів з фізичних осіб головного управління Державної фіскальної служби України у Рівненській області:

— Минулого року податок на нерухомість в області сплатили 524 фізичні особи-власники житлових будинків та квартир — за 2014 рік. Сума склала близько півмільйона гривень. Цього року фізичні особи сплачуватимуть податок за 2015-й. До липня податкові органи області надсилатимуть власникам житла повідомлення з сумою, яку вони мають сплатити протягом наступних 60 днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення. Основні зміни законодавства, які стосуються нарахування цього податку і будуть враховані при розрахунку за 2015 р., — це перш за все те, що відтепер фізичним особам оподатковуватимуть об'єкти нежитлової нерухомості (гаражі, хліви, прибудови і т.п.). Проте слід зазначити, що органи місцевого самоврядування мали право самостійно визначити ставки податку, залежно від зональності населеного пункту і типів таких об'єктів нерухомості. Місцевим радам також дозволили встановлювати податок на нерухомість не тільки до 2% від мінімальної заробітної плати, а й до 3% (а це нині 41,34 грн., які доведеться сплатити за кожен "зайвий" метр у житлі. — Ред.). При цьому в обов'язковому порядку будуть оподатковані надлишкові метри у квартирах, які мають більше 60 м2, і будинки, в яких площа перевищує 120 м2. Сільські, селищні, міські ради та ради об'єднаних територіальних громад на відповідній території мають право встановлювати пільги з цього податку. Водночас при наданні пільги для фізичних осіб повинен враховуватись їхній майновий стан та рівень доходів. Законодавець також вніс норму щодо додаткового оподаткування квартир, які мають більше 300 м2 площі, та будинків з площею понад 500м2. Нарахування згідно з цією нормою відбудеться у 2017 р. Окрім того, що власникам таких квартир та будинків доведеться заплатити, як і всім іншим, податок за додаткові метри, що перевищують 60м2 та 120 м2, вони повинні будуть у рік платити додатково 25 тис. гривень. Таких квартир та будинків в області небагато, але вони є.
Зазначимо, що тим, хто не сплатить вчасно податок на нерухомість, нараховуватиметься пеня, а згодом штраф. Скільки у наступному році отримають податку на нерухомість — поки що не знають. Втім, у ДФС зазначають, що більші суми за цей податок все ж надходять від юридичних осіб. Минулого року вони сплатили понад 11 млн. грн. до бюджетів Рівненщини. Додамо, що юридичні особи податок на нерухомість сплачують щоквартально.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також