Ідей у рівнян — на 58 мільйонів

1258 0

Ми у соцмережах:

Підприємець Шабалін запропонував на конкурс свій минулорічний проєкт — створення колонади на Лебединці

Цьогоріч 113 проектів подали рівняни на фінансування з громадського бюджету. Якщо підрахувати, то їхня загальна вартість — понад 58,5 млн грн. Але бюджет обмежений 10 мільйонами. Тож які саме ідеї будуть профінансовані — вирішуватимуть жителі Рівного на голосуванні у жовтні. А поки можна детальніше придивитися до поданого та обрати справді потрібне. Бо ж Рівне, нагадаємо, має досвід вкладення коштів у не зовсім вдалі проекти.

Депутати стараються для свого округу

Якщо узагальнити, то міські депутати і чиновники пропонують покращити інфраструктуру власних округів — голосування за проекти відбудеться у жовтні, а там — і місцеві вибори.

Депутат міськради та екс-голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко подав позаторішній проект — виготовлення міні-скульптур туристичних об’єктів Рівного з використанням шрифту Брайля, наприклад, палацу Любомирських та філармонії. На проект пан Муляренко хоче отримати 996 тис. грн.

Депутатка Любов Романюк, яка керує обласним управлінням культури, за один мільйон гривень пропонує створити парк відпочинку на Ювілейному, за таку ж суму — спортивний майданчик на вулиці Млинівській, 15. У чверть мільйона гривень посадовиця оцінила будівництво дитячого майданчика на вулиці Олексинській та реконструкцію дитячого майданчика на Млинівській, 39.

Юрій Ойцюсь пропонує створити екостежку довжиною 1 км вздовж лівого берега Басівкутського водосховища, встановити там 5 лавок з колод та інформаційні щити

Стільки ж проектів запропонував депутат Олександр Чубай: спорудження захисної огорожі у дитсадку №32 (250 тис. грн), встановлення у цьому дитсадку спортивного майданчика (250 тис. грн), «облаштування ексклюзивної відпочинкової зони» на місці колишнього парку на вулиці Князя Романа (1 млн грн) та облаштування освітлення та асфальту біля будинку №12 на цій же вулиці (1 млн грн).

Паркові дивани і екостежка

Не оминув цьогорічний конкурс проєктів рівненський підприємець Сергій Шабалін — за 1 млн грн пропонує влаштувати у центрі міста архітектурний комплекс «Бювет-фонтан», за стільки ж — фонтан, а ще встановити на Лебединці «напівкруглу колонаду» чи паркові дивани.

Олександр Подвишенний хоче створити сучасну відпочинкову зону на гідропарку, Марія Мельницька — оновити Басівкутську набережну, встановити у Рівному полігональні скульптури, що нагадуватимуть сучасне мистецтво, та створити платний парк мініатюрних копій українських та світових шедеврів, як-от Ейфелевої вежі, Софії Київської чи Статуї Свободи.

Ольга Сенчурова пропонує зробити безпечну пішохідну зону біля будинку на вулиці Чорновола, 60 та відокремити парковку від тротуару. Артем Остапюк — зону відпочинку між вулицями Гур’єва та Дубенська. Юрій Ойцюсь запропонував цього року вкласти кошти у створення кілометрової екостежки вздовж лівого берега Басівкутського озера. А от Петро Скрипчук запропонував створити онлайн-платформу логістик та переробки органічних відходів, аби зменшити уже наступного року на 7% вивезення органічних відходів на сміттєвий полігон та використовувати їх для створення біогумусу або компосту.

Серед малих проектів у сфері комунального господарства — благоустрій території біля будинків на вулиці Макарова, 2 та 4, Вербовій, 38; облаштування сучасного переходу з вулиці Мономаха на вулицю Вербову; додаткове освітлення відпочинкових зон Рівного, зокрема Лебединки та парку ім. Шевченка, створення комфортного простору на проспекті Миру (встановлення лав, велопарковки, проведення додаткового озеленення і т.п.), спорудження пірсу на Басовому Куті, облаштування зони сімейного відпочинку у сквері на вулиці Замковій; благоустрій перехрестя Васильченка та Крушельницької; будівництво дитячих майданчиків на вулиці Макарова, 6 та 10, Соломії Крушельницької, 69. Пропонують навіть встановити капличку у Тинному.

Панорама і «Вірус»

Микола Кундель пропонує біля ПДМ збудувати окрему будівлю і облаштувати у ній панораму картини «Битва під Оршею», а згодом — долучити й картинну галерею.

Антоніна Кудик пропонує вкласти півмільйона гривень у реконструкцію парку біля ПДМ, Оксана Шумарова — 1 млн грн витратити на лазерне шоу «Жива проекція світла».

Серед малих проектів у рубриці «Культура» традиційно — багато фестивалів: гумористичний проект «Смайл Шоу», «Only rock`n`roll», свято музики, Віденський бал, літературний конкурс «Фантастичне Рівне», парад дитячих візочків, еко-фестиваль «Українські музики», кубок Рівного з КВК, театральний фестиваль, Перлинка та Перлина Рівного, «Атмосфера» та «Мелодія дитинства».

Директор Рівненської філармонії Микола Орешко пропонує започаткувати «Алею слави» «Золотий Тризуб»: нагороджувати за вагомий внесок у культуру та мистецтво та вписувати імена нагороджених на «алеї» на майдані Музики. Режисер Віктор Булига хоче за 250 тис. грн створити веб-серіал «Вірус» — про життя рівнян під час пандемії. А Аліна Свінціцька пропонує модернізувати читальну залу бібліотеки на Ювілейному в сучасний мультимедійний простір.

Проект рівнянки Ольги Сенчурової передбачає відокремлення пішохідної зони, озеленення та облаштування кишень для паркування на вул.Чорновола

Футбольні поля — у пріоритеті

«Освітянські проєкти» теж подібні до торішніх. Чотири «мільйонних» проєкти — це облаштування спортивних майданчиків чи міні-футбольних полів у школах №№ 3, 8, 9, 20, 24 та 27. Надія Гусарук таку ж суму пропонує витратити на видавництво зошитів-посібників з біології та основ здоров’я для школярів.

Школу №24 пропонують обгородити, а на території ЗОШ №9 реконструювати вуличне освітлення. Серед проєктів — і кілька таких, що стосуються дитсадків: облаштування ігрового майданчика екологічного напрямку в дитсадку №50, дитячого майданчика у ДНЗ №12.

Катерина Цип’ящук запропонувала вкласти кошти у створення студентського телебачення «Студньюз», Юлія Руда — витратити 250 тис. грн на килимове покриття для клубу художньої гімнастики «Золота осінь». Тетяна Чилій — створити центр медіаграмотності.

Серед спортивних проєктів більшість — великі. Пропонують зробити реконструкцію міні-футбольного майданчика ДЮСШ «Верес», капремонт спортмайданчиків на вулиці Довженка, Басівкутській, збудувати спортивні майданчики зі штучним покриттям для гри у футбол, волейбол чи баскетбол на РУМі, вулиці Данила Галицького та поблизу автовокзалу, звести спортмайданчик на Дубенській, Коновальця та Млинівській та провести благоустрій «Скейтпарку». Серед більш оригінальних проєктів — створення диск-гольф-парку на гідропарку від Євгена Донцова. Також гроші громадського бюджету пропонують залучити для Рівненської бігової ліги та на проведення чемпіонату з художньої гімнастики.

Сухий фонтан і реєстр собак

Засновник RivneRunningClub Сергій Ющишин знову пропонує рівнянам проголосувати за проєкт маркування бігових маршрутів у Рівному та створення відповідної онлайн-карти маршрутів для любителів бігу. А директор Рівненського регіонального офісу Руслан Сивий агітує вкласти кошти у велосипедно-пішохідний маршрут між Рівним та Корнинською, Олександрійською та Шпанівською громадами. На думку пана Сивого, «Зелена стежка» не лише дозволить рівнянам відкрити красиві рекреаційні місця поряд, а й селянам — отримати альтернативні способи діставатися до обласного центру.

Відома у Рівному викладачка основ тактичної медицини Тетяна Воронцова подала проєкт створення Центру національно-патріотичного виховання молоді на базі Рівненського міжшкільного навчально-виробничого комбінату. Там, пише пані Воронцова, «Старшокласники з усіх 36 шкіл міста Рівного могли б отримувати практичні навички і поглиблювати знання, змогли б там навчатися всі охочі».

А от рівнянин Олександр Полюхович пропонує вкласти кошти у безпеку міста — у відеоспостереження. «У Рівному протягом кількох років функціонує система відеонагляду «Безпечне місто», проте порівняно з іншими містами вона є досить слабкою. До прикладу, у Рівному в межах цієї програми працює лише 87 відеокамер, у Вінниці — близько 800», — зазначає автор проєкту.

Рівняни пропонують також озеленити центр міста, знищити омелу на деревах у парках та відновити і освітлити алею у парку на Грабнику.

За 930 тис. грн Андрій Кіслов пропонує зробити реновацію коридору, зони очікування та території амбулаторій центру ПМСД «Північний». Директорка центру ПМСД «Ювілейний» Вікторія Покоєвчук хоче залучити 250 тис. грн на ремонт амбулаторії №4 для покращення там умов для дітей та 1 млн грн — на сучасне відділення здорової дитини. Тетяна Воронцова знову висунула проект створення інсультного центру на базі центральної міської лікарні. Іван Боровик пропонує закупити за кошти громадського бюджету тест-смужки для малозабезпечених інсулінозалежних діабетиків.

Майже мільйон пропонують витратити на створення відкритого діджитал-лідер хабу у ПДМ, 1 млн грн — на створення будинку ветеранів, 243 тис. грн — на проведення екскурсій Рівненщиною для 1000 осіб з інвалідністю. Оксана Шумарова хоче взятися за ремонт баштового годинника на будівлі органного залу. Володимир Новацький — профінансувати програму «ДВІЖ» для дітей та молоді з інвалідністю.

Також серед проектів — облаштування кінцевої зупинки маршрутки №41 на вулиці Мельника, створення тренувально-вигульного майданчика для собак на Пагорбі Слави, облаштування дитячого майданчика та встановлення лавок на Грабнику та відкриття сухого міні-фонтану «Співоча арфа» на майдані Музики.

Зоозахисниця Алла Лосік пропонує створити у Рівному реєстр собак, Віктор Підгрушний — відкрити громадсько-спортивний молодіжний хаб, а Артем Остапюк — намалювати мурал, присвячений Нілу Хасевичу, на будинку на Міцкевича, 5.

Олеся АНТОНЕНКО.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також