«Інтелект» збережуть, але безкоштовним він не стане?

5831 0

Ми у соцмережах:

12 школа у Рівному - одна з перших, яка запровадила

У 13 школах Рівного вже кілька років діє програма «Інтелект», за якою частина класів навчається не за традиційною, а за так званою технологією розвивального навчання. Програма досить популярна. Попри те, що батьки за власні кошти купують усі посібники та зошити, рівненські школи щороку проводять конкурсний відбір, бо всі охочі потрапити на навчання не можуть.

Наприклад, НВК №12 ще у лютому набрав учнів, які підуть до першого класу восени і яких батьки хочуть бачити в «Інтелекті». Втім, остання освітянська колегія змусила і вчителів, і батьків захвилюватися. Заговорили, що програму можуть закрити.

На минулій сесії обласної ради на підтримку «Інтелекту» виступили депутати, проголосувавши за звернення до Міносвіти з проханням підтримати програму. Ініціатором звернення був депутат Богдан Файфура, чиї діти навчаються у класах «Інтелекту» у школі №12.

Занепокоєння виникло через перехід усіх ЗОШ України на навчання за концепцією «Нової української школи». На останній освітній колегії програму «Інтелект» навіть не розглядали. Втім, згодом МОН надіслало роз’яснення, що реформа освіти передбачає автономність шкіл, тож подібні розвивальні програми, як «Інтелект», вони можуть впроваджувати на свій розсуд, перед навчальним роком тільки пройшовши експертизу програми у Центрі якості освіти.

Як зазначає директорка НВК №12 Вікторія Лагодюк, «Інтелект України» не має концептуальних розбіжностей із програмою «Нової української школи». Натомість має інструменти, які дозволяють вчителям творити на уроках, застосовувати індивідуальний підхід до кожного учня і проводити моніторинг набутих життєвих компетенцій у дітей. Окрім того, за словами пані Лагодюк, над згаданою програмою працювали науковці, психологи, вона проходила п’ять років апробації, доки її запустили у 2014 році.

— Хотілося б, щоб держава підтримала цю програму і вклала у неї кошти, аби зменшити фінансове навантаження на батьків, — зазначає директорка.

У своєму зверненні Рівненська обласна рада просила впровадити «Інтелект України» як одну з освітніх програм, що реалізує «Концепцію Нової української школи» і відповідає державному стандарту початкової освіти. Якщо міністерство дослухається і зробить програму типовою, буде визначено мережу класів, що навчатимуться за нею, та закуплено за бюджетні кошти навчальні матеріали.

Алла Черній, голова гуманітарної комісії облради:

— «Інтелект» — дуже хороша програма, і Рівненщина однією з перших взялася за її реалізацію. Наразі ми маємо 101 клас (зокрема, не тільки початкові, а й п’яті класи), який навчається за цією програмою. Проблем з проходженням експертизи для впровадження програми школи не матимуть. Єдина вимога — вони не повинні набирати дітей на основі конкурсів. Усі дітки повинні йти на навчання на рівних правах.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також