Інвесторів шукають на аукціонах: результати торгів за державне підприємство «Рівнеторф» стали рекордними

988 0

Ми у соцмережах:

Інвесторів шукають на аукціонах: результати торгів за державне підприємство «Рівнеторф» стали рекордними

Нещодавно з аукціону було продано підприємство «Рівнеторф», що діє в Смизі на Дубенщині. За підприємство змагалося 12 учасників. При стартовій ціні 47 мільйонів 142 тисячі гривень «Рівнеторф» продали за 205 мільйонів гривень. І ця сума є рекордною. Переможець аукціону — київське товариство «Ленд Гроу». Загалом на Рівненщині активно продається з аукціонів державна власність, з якою є проблеми. Так на підприємства з боргами вдається залучити інвестора, який зобов’язаний погасити борги, інвестувати в розвиток купленого підприємства. Цей спосіб пошуку інвесторів — через приватизаційні аукціони — ще й приносить чималі прибутки для державного бюджету.

Костянтин Мокляк, директор департаменту економічного розвитку і торгівлі ОВА:

— Кілька років тому Кабмін ухвалив рішення провести приватизацію державних активів. Завдяки цьому рішенню держава почала зменшувати свою присутність у промисловому секторі. Адже є дуже багато майна, для якого потрібно було знайти приватного інвестора. Як показує світова практика, приватний інвестор значно краще керує підприємствами, ніж держава. Через це кожного року уряд формує список підприємств, які потрібно віддати на приватизацію. До такого переліку був включений і «Рівнеторф».

Це підприємство не було збитковим та має багаторічну історію. Уже понад 50 років підприємство займалося видобуванням торфу, який переробляли у тверде паливо. Цим паливом забезпечувалися як комунальні підприємства, так і населення. Відомо, що у минулому році підприємство виробило 78 тисяч тонн продукції з торфу, сплатило 51,5 млн гривень податків. Середня зарплата в місяць на підприємстві становила близько 22 тисяч гривень. Також підприємство має діючий до 2040 року дозвіл на видобуток торфу.

Коли таке підприємство було виставлено на приватизацію, то його стартова ціна зросла більш ніж у п’ять разів. Важливим моментом є те, що під час продажу державне майно захищене від спекуляцій. Тобто коли на аукціоні виграє певна фірма, то договір про відпуск державного майна укладається лише тоді, коли вона за нього заплатить. Адже на аукціоні уже бували випадки, коли фірма перемагала з гарною ціновою пропозицією, а потім відмовлялася сплачувати за купівлю підприємства кошти.

Загалом продаж «Рівнеторфу» встановив рекорд в області. Попередній рекорд був поставлений тоді, коли продавали Радивилівський комбінат хлібопродуктів. Тоді від його продажу держава отримала 176 мільйонів гривень. Якщо говорити в загальному, то за останні три роки завдяки системі електронних аукціонів було продано понад 60 різних об’єктів. Держава змогла залучити від цих продажів 220 мільйонів гривень до державного бюджету.

Віталій Коваль, начальник Рівненської ОВА:

— Закликаю бізнес брати участь у таких аукціонах та інвестувати в економіку. Адже коли на занедбане підприємство приходить новий власник або вкладає кошти в оновлення об’єктів — це сприяє створенню нових робочих місць, збільшенню зібраних податків та зростанню економіки. В інвестиційному меню Рівненщини є різні об’єкти — від окремих занедбаних будівель до територій великих заводів. Запрошую підприємців долучатися до аукціонів, адже приватизація держмайна сьогодні є важливим кроком у відновленні економіки України.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також