Їжа в спеку: прості правила

865 0

Ми у соцмережах:

Їжа в спеку: прості правила

Спекотна погода змінює кулінарні звички людини і правила.

 

Деякі з них допоможуть уникнути негативних відчуттів від теплої погоди і почуватися протягом усього дня бадьорими й активними.

Під час спеки дієтологи рекомендують перенести основні прийоми їжі на прохолодну пору доби.

Також варто перейняти досвід країн Сходу і випивати кілька чашок гарячого зеленого або чорного чаю. Піт, що виступив під його дією, починає активно випаровуватися з поверхні шкіри, і ми відчуваємо довгоочікувану прохолоду.

Крім того, для тамування спраги можна використовувати трав'яні настої, мінеральну воду без газу, несолодкий компот або напій із шипшини.

У спеку серце і судини відчувають підвищене навантаження. Для їхньої підтримки будуть корисними продукти з високим вмістом калію. Насамперед це картопля. Багато калію (а ще кальцій, магній і багато вітамінів) містять банани, кунжут, броколі і шпинат.

Під час вживання м'яса в організмі на 40% відсотків підвищується обмін речовин. У спеку це викликає втрату калорій, загальну слабкість і млявість. Тому краще замінити м'ясо на кисломолочні продукти. Вони містять необхідні амінокислоти, фтор, кальцій і калій. Ще одним джерелом білка в спеку можуть стати курячі яйця.

Зернові крупи - це високоенергетичні продукти, що містять повільні вуглеводи. Вони довго перетравлюються, тому після такого перекусу людина довго почувається ситою. Крім того, в крупах містяться всілякі вітаміни і мікроелементи, а в гречці ще й корисний для серця калій.

Обмежте вживання морозива і крижаних напоїв - очікуваної прохолоди це не принесе. Морозиво, як і будь-яка солодка їжа, збільшує в'язкість крові, довго перетравлюється, а добавки і цукри, що містяться в ньому, тільки підсилюють спрагу. Крижана вода може призвести до захворювання горла і простуд.

Медики не рекомендують влітку їсти морську капусту і використовувати йодовану сіль, оскільки в спеку йод уповільнює процеси розщеплення, від чого шлунок "важчає".

Не рекомендуються і всі біологічно активні добавки. Вони здатні підвищувати температуру тіла. Те ж саме і з кавою: в спеку цей напій не підбадьорить, а навпаки, забере сили і, крім того, дасть зайве навантаження на серце.

Спрагу в спеку терпіти ні в якому разі не можна. Добова норма споживання води становить 30 мл на 1 кг маси тіла. При цьому всі газовані солодкі напої та пакетовані соки водою не вважаються: вони тільки дають зайве навантаження на ослаблений спекою організм і підсилюють спрагу. Потрібно пити якісну воду, бажано злегка підкислену лимонним соком.

При посиленому потовиділенні можна додати в питну воду трохи солі: так часто роблять в походах досвідчені туристи.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також