Як утримувати свиней та поросят

1034 0

Ми у соцмережах:

Як утримувати свиней та поросят

З давніх-давен люди знають, що свиняче м’ясо дуже смачне й поживне. Ті, хто розводить свиней, добре на цьому заробляють. Але, щоб отримувати максимум якісного м’яса без великих витрат, фермер має знати всі нюанси утримання.

Наскільки це вигідно

Досвідчені фермери говорять, що розводити та продавати свиней або їхнє м’ясо дуже вигідно. Отже, виділимо кілька важливих моментів:

• Одна свиня може дати до 87 % нежирного м’яса. З усієї свійської худоби така кількість м’якоті тільки у свині.

• Свині рано починають розмножуватись. Півторарічні особини вже готові до запліднення, а деякі породи навіть раніше.

• Свиноматка здатна народжувати два рази на рік, і приносити до 10 поросят і більше.

• Особливого догляду за свинями не треба, вони цілком добре себе почувають і у звичайному сараї.

• Покупних кормів потрібно менше, але купити премікс для свиней не завадить.

• Свиняче сало і м’ясо завжди на першому місці з продажу серед усієї м’ясної продукції.

Як утримувати свиней?

Умови життя в літній і зимовий час будуть відрізнятися. Це треба враховувати, щоби тварини не хворіли та давали приріст ваги. Влітку свиня живе у звичайному дерев’яному сараї. Якщо тварин кілька, бажано побудувати загін, де тварини можуть перебувати на свіжому повітрі. Рекомендована температура — 16–22 градуси.

Не можна, щоби свині довго перебували під сонячними променями. Також треба усунути протяги в сараї, щоби вони не хворіли. Вікна роблять на великій висоті, щоби свиня до них не діставала. Свині дуже корисно гуляти в загоні, тоді вона набирає вагу й не хворіє.

На зиму свиней переводять у теплий свинарник, або утеплюють сарай. Температуру всередині приміщення підтримують не нижче +5 градусів. Це найменша допустима температура. Оптимальна має бути на рівні 15–20 градусів. Для цього встановлюють опалення в хліві.

Сплять хрюшки нема на голій підлозі, а на соломі, так їм тепліше. Взимку тварини харчуються більш калорійно, у їжу їм додають більше вітамінних і мінеральних домішок, через те, що здебільшого свіжі корми недоступні.

Чим годують свиней у домашньому господарстві?

М’ясо й сало буде якісним у тому випадку, якщо свиней годували якісними кормами та в правильних пропорціях. Усі корми для свиней умовно поділяють на такі групи:

1. Природні корми. Вони якраз і сприяють швидкому набору ваги, більшої щільності сала, м’ясо виходить смачне. Це такі корми:

• кормовий і цукровий буряк, морква, гарбуз, картопля відварна;

• просо, ячмінь, горох;

• нарізана кропива, люцерна, конюшина;

• нарізане сіно з бобових;

• молочні та м’ясні відходи від їжі.

2. Грубі корми. Вони перетравлюються гірше, але сприяють зростанню маси тіла. Відсоткова кількість їх у їжі не має бути вищою 50 %. Це може бути кукурудза, гречка, житні та пшеничні висівки.

3. Третя група це корми, від яких практично не залежить приріст м’яса або сала, як і їхня якість. А використовуються вони, щоб заощадити. Це овес, соя й макуха. За 2 місяці до забою, щоб отримати якісне м’ясо й сало, треба перестати давати ці корми, і замінити їх на продукти з першої групи.

Скільки разів на добу годувати свиней?

Кількість прийомів їжі для свиней залежить від здоров’я, віку тварин і від результатів, які хоче отримати господар. У зв’язку з цим виділяють кілька режимів годівлі:

• Необмежене відгодовування. Підходить для молодих свиней, і для поросят, яких щойно відлучили від молока. У цей період годівниця завжди наповнена їжею, завдяки чому поросята швидко ростуть і товстіють.

• Нормоване відгодовування. Свиню годують відповідно до режиму, даючи певні порції. Господар стежить за тим, скільки корму свиня з’їдає, і скільки залишається. Так він розраховує норму на одне приймання їжі для кожної тварини.

• Обмежене відгодовування. Його практикують для свиноматок і в тому випадку, якщо на виході продукції потрібно отримати більше м’яса, ніж сала. У цей період свиня їсть раз у день грубі корми.

Що не можна давати свині?

Свиню не можна годувати тільки вареною їжею. Відварна їжа призводить до порушення мікрофлори кишківника. Якщо це картопля, бобові та відходи тваринного походження, то давати їх треба сирими, нарізаними або тертими. Занадто дрібно дробити корми теж небажано, мелене в борошно зерно підвищує кислотність шлунку, може спричиняти різні розлади. Корми поганої якості також не дають тварині. Якщо зернові та силос мають грибки або вкрилися цвіллю, їх міняють на свіжі.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також