«Кабель» під напругою

1882 0

Ми у соцмережах:

«Кабель» під напругою

Обурення від багатьох рівнян вислуховують оператори кабельного телебачення, виконавши вимогу Нацради з питань телебачення та радіомовлення, яка зобов’язала провайдерів відключити від мережі декілька іноземних каналів, які є «неадаптованими до норм українського законодавства». У число заборонених потрапили російські канали «ОРТ», «РТР», «ТНТ» та «Рен-ТВ». Проте місцеві кабельники запевняють — відмовитись від їхніх послуг рівняни не поспішають, оскільки альтернативних джерел іноземного телебачення за відносно невисоку ціну в місті немає.

Каналів менше, скарг — більше Місцеві провайдери, а це компанії «ТВМ» та «Рівненське кабельне телебачення», поспішили виконати згадане рішення Нацради ще позаминулого тижня. Проте на відміну від кількох інших обласних центрів, масово від’єднуватись від кабельної мережі абоненти у Рівному не стали. — Хоча обурюється багато людей, та лише одиниці розривають договори, дехто переходить на дешевші, соціальні пакети, — запевняє заступник директора з адміністративних питань ТРК «Рівне ТВМ» Микола Громов. — Власне, ми прогнозували, що кількість абонентів трохи зменшиться, тому нас це не дивує. Відстоювати свої права на перегляд заборонених каналів рівняни не поспішають. Начальник міського управління захисту прав споживачів Євгенія Мосіюк говорить, що дзвінків до їхньої установи було багато, але реагувати вони можуть лише на письмові заяви. А в телефонних розмовах вони могли лише консультувати, як діяти в разі незгоди. Насамперед абонентам радять писати заяви-претензії до постачальника послуг кабельного ТБ. — Минулої п’ятниці ми отримали одну письмову заяву, разом з договором надіслали до Держспоживстандарту, — розповідає п.Мосіюк. — Після відповіді з Києва ми можемо втрутитись у ситуацію, вимагаючи усунути порушення. Я вважаю, що вони таки є, оскільки в договорі оператор зобов’язується надавати якісні послуги, а зникнення тих каналів, які цікавлять абонента, можна трактувати як неякісне надання послуг. У той же час, вибору у провайдера немає — рішення Нацради є обов’язковим, тож за його невиконання можуть навіть позбавити ліцензії. Адаптувати канали до законів провайдери теж не можуть — це повинен робити дистрибутор, з яким і укладаються угоди.

Невідоме слово «Адаптація» Адаптація каналів — це зовсім не переклад їх українською мовою, як це подають деякі політики, запевняє представник Національної ради з питань телебачення та радіомовлення в Рівненській області Дмитро Тарасюк. Основні моменти, які викликали це рішення Нацради, пов’язані з рекламою. Згідно з законодавством, в Україні реклама на іноземних телеканалах повинна заміщатися місцевою або бути оплачена. Ще один пункт — це наявність, точніше, відсутність в ефірі каналів спеціальних позначок (червоний квадрат, зелений кружечок), що говорять про вікові обмеження аудиторії певного фільму чи програми. — Заборона стосувалася не лише російських каналів, а й іноземних каналів, які не дотримуються вимог законодавства, — наголошує п.Тарасюк. — Тут немає ніякої політики. Окрім російських, з екранів зникли єврейський канал, аджарський, але про це мало хто турбується. Вчора абоненти кабельного ТБ таки змогли бачити канал «ОРТ». Керівництво «Рівне ТВМ» вирішило повернути його, дізнавшись про те, що на засіданні Нацради повинно було розглядатись питання про дозвіл на трансляцію саме цього каналу. Дмитро Тарасюк каже, що провайдер взяв на себе відповідальність за це підключення.

Альтернативний супутник Встановлення супутникових антен багато хто вважає альтернативою кабельному телебаченню. І хоч у деяких областях попит на «тарілки» значно зріс, деякі рівненські реалізатори особливого пожвавлення не відчули. — А ось дзвінків, коли люди цікавляться нашими послугами, стало значно більше, — розповів Андрій Закутаєв, інженер фірми «Радіопром». — Можливо, рівнян лякає ціна на встановлення — в середньому по місту вона коливається від 700 до 1000 гривень. Вартість залежить від кількості супутників, на які антена налаштована. Хоча й це не може гарантувати отримання всіх бажаних каналів. А Микола Громов запевняє, що кабельне ТБ у співвідношенні «ціна-якість» альтернатив не має — абонент отримує майже 60 каналів, сплачуючи за місяць трохи більше 30 гривень.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також