Кабмін відкинув «Авангард», фінансуватимуть натомість дитсадок в Рівному

7055 0

Ми у соцмережах:

На вулиці Макарова у Рівному триває будівництво спорткомплексу — тут уже накривають будівлю та встановлюють трибуни. Цьогоріч з ДФРР просять 58 млн грн на продовження будівництва

Трохи більше 260 млн грн цього року має отримати Рівненщина з Державного фонду регіонального розвитку. Саме з ДФРР йде левова частка фінансування на дорогі об’єкти, які самотужки не можуть потягнути ні обласний бюджет, ні тим більше місцеві. Тож від того, є фінансування з фонду чи немає, залежить, як швидко та й чи взагалі завершать будівництво. Цьогорічний вибір об’єктів, які ОДА відправила до Кабміну з проханням профінансувати, здивував навіть членів комісії, котра цей перелік затверджувала.

Одразу зазначимо, що обрали для фінансування з ДФРР 13 об’єктів, більшість яких розташована на півночі Рівненщини. Проте найбільше — 75 млн грн — може отримати дитсадок на вулиці Коновальця у Рівному та 58 млн грн — будівництво спорткомплексу на Макарова у Рівному. 33 мільйони пропонується на зведення дитсадка у Сарнах та ще 29 мільйонів — на дитсадок у Березному. Решта об’єктів отримають від 700 тис. грн (спортивно-оздоровчий комплекс у Дубровиці) до 15 млн грн (реконструкція басейну в дубенській школі №7 та будівництво школи у Цепцевичах Сарненського району).

Окрім названих, у список тих, хто може отримати фінансування з ДФРР, потрапили спорткомплекс у Сарнах, обласна бібліотека у Рівному, яку реконструюють, очисні споруди у Березному, стадіон «Колос» у Костополі, спортзал ДЮСШ у Здолбунові та ДЮСШ у Костополі, де будують басейн.

Те, що більшість об’єктів зосереджена у Сарненському, Березнівському та Костопільському районі, може бути і випадковістю, але наштовхує на думку, що вибір таки невипадковий. Згадані райони — виборчий округ голови Рівненської облради Олександра Данильчука, який у давніх дружній стосунках з чинним головою ОДА Віталієм Ковалем, якому згадані райони теж рідні. А завдяки вчасному капіталовкладенню з ДФРР можна підготувати «майданчик» якщо не на наступні парламентські вибори, то точно на найближчі місцеві.

Втім, у виборі об’єктів спостерігається й інша тенденція. Дев’ять об’єктів з тринадцяти, які відібрали, будують та реконструюють фірми, що пов’язують з Юрієм Фалком: «Фіалка», «Кортакоз», «БК Случ» та «Янкор». Загалом вони отримають майже 190 млн грн з 260 запланованих.

Заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко запевняє, що об’єкти обирали за однією ключовою вимогою — вони можуть бути завершені у цьому році.

— Це все перехідні об’єкти, які будували і у 2019 році. По суті, нових об’єктів ми не брали — лише старі для завершення. У найближчі місяці буде конкурс проектів на фінансування з ДФРР у наступному році — там вже ми обиратимемо об’єкти «з нуля». А на цей рік навряд чи ще будуть зміни, — зазначає пан Тимошенко.

Проте не всі перехідні потрапили до списку. Наприклад, там немає рівненського «Авангарду». За словами пана Тимошенка, фінансування стадіону відкинули у Кабміні, оскільки у Рівному, місті обласного значення з порівняно немалим бюджетом, за гроші ДФРР вже будуватимуть дитсадок на Коновальця.

Про те, як відбувався «відбір» об’єктів, розповідає депутатка облради Діана Гордійчук, яка входить також до комісії, що затверджувала перелік для фінансування з ДФРР:

На розгляд комісії подали перелік, в якому, наприклад, не було школи у Цепцевичах. Це викликало подив і нерозуміння. За будівництво цієї школи давно просить наша колега, депутатка Людмила Мариніна (ексдиректорка цієї школи. — Ред.). Представники ОДА пояснили, що об’єкти, які вони запропонували, будуть здані у цьому році, а цепцевицька школа потребує більше часу. Проте я не раз наголошувала, що цей об’єкт потрібно внести — і після перерви у засіданні у списку він таки з’явився.

Останнім часом засідання нашої комісії, зазначу, відбуваються дивно. Про останню на загал не повідомили, порядок денний та матеріали вчасно не надали. Я, член комісії, прийшла на засідання, не маючи жодних документів. З голосу сприймати інформацію доповідача неправильно. Нам пояснили, що в ОДА — «турборежим». Але, як на мене, це не виправдовує погану організацію. Членам комісії потрібно аналізувати, які об’єкти вони обирають, а тому матеріали засідання мають бути надані за кілька днів. Окрім того, анонс має бути, аби всі охочі могли прийти. Такі засідання не можуть відбуватися за зачиненими дверима.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також