Картопля у Рівному: не тільки українська, а й польська, з Єгипту…

Попри збільшення ввезення картоплі з-за кордону, ціни цьогоріч «тримаються»

2 хв. читання

Для багатьох рівнян все ще є неприємним відкриттям те, що в Україну завозять картоплю з-за кордону. Ну, банани — то зрозуміло, а тут картопля… Натомість для гурманів — це більше можливостей для вибору. Найбільше, третину від усього імпорту, завозять з Польщі, з Єгипту — 13,7%, з Нідерландів — 11,6%. А ще є у нас картопля з Литви, Латвії. Більше того, для перебірливих покупців у супермаркетах тепер навіть ставлять спеціальні таблички, який сорт краще брати на пюре, а який підходить для смаження чи на салати.

Андрій Кузьмич, голова обласної Асоціації фермерів та приватних землевласників:

— Картоплі на сьогодні достатньо, її накопано багато. Поки що умови для її зберігання нормальні. Морози відсутні, а це дуже важливо, якщо йдеться не про спеціалізовані сховища, а про звичайні. На жаль, масово Україна картоплю поки не експортує, хоча потенціал для цього є. А от нашу насіннєву картоплю купує Азербайджан, вирощує у себе і потім вже на початку травня продає на українському ринку молоду. Адже у тій країні хороші погодні умови.

Покупці й справді стали вибагливі. Коли стосується картоплі, всі цікавляться сортом. Хоча ніхто зазвичай не цікавиться про сорт моркви чи буряка, хіба що про капусту інколи питають. Але наші фермери не пасуть задніх і тут. Найбільше у нас стабільно популярні нідерландські та німецькі сорти, входять на ринок французькі. Українська селекція також активно розвивається, найбільш популярні сорти — «Княгиня», «Мирослава», «Повінь». Є Інститут картоплярства, який розвиває цю галузь. У нас традиційно люблять «Белла Росса», «Коннект». Сортів картоплі надзвичайно багато: є такі, що розварюються, є такі, що тримають форму. Наші фермери навіть вирощують і постачають спеціальні сорти, які підходять для виробництва чипсів.

Ціни на картоплю нині невисокі, й тенденції до зростання не спостерігається. Хіба що з настанням заморозків ситуація дещо зміниться. Поки що гуртова ціна у фермерів становить 8–11 гривень за кілограм. У роздрібній мережі торговці, зрозуміло, продають за вищою ціною — по 15–20 грн за кілограм.

Олена РАКС.

Поділитися цією статтею