Картопляний гратен

Багато хто любить прості страви, для приготування яких потрібно мінімум дій. «Картопляний гратен саме такий, хоча й запікається він довго. Але результат вартує усіх очікувань, бо що може бути краще, ніж ніжна картопля, що тане у роті? Усередині вона оповита вершковою заливкою, а зверху схована під сирною ковдрою», — розповідає кухар Євген Клопотенко.

1 хв. читання

Найкраще використовувати картоплю з високим вмістом крохмалю, вона добре вбирає вершки або молоко під час запікання та стає дуже ніжною. Нарізайте картоплю дуже тонко або за допомогою тертки.

Використовуйте жирні вершки або комбінацію молока з вершками меншої жирності для багатого смаку. Додайте часник, цибулю, лаврове листя, сіль і перець у рідину для додаткового аромату. Тут можна експериментувати зі смаками. Також можна викладати картоплю шарами, додаючи між ними тертий сир, вершкове масло та приправи.

Інгредієнти: 700 г картоплі; 250 мл молока; 250 мл вершків 20%; ⅓ ч. л. мускатного горіха; сіль до смаку; 3 зубчики часнику; 100 г сиру.

Почистіть 700 г картоплі та натріть її на велику тертку для слайсів. Змішайте 250 мл молока, 250 мл вершків, ⅓ ч. л. мускатного горіха та сіль до смаку.

Змастіть вершковим маслом прямокутну керамічну форму для випікання розміром приблизно 27х16 см. Викладіть у неї всю картоплю та 3 дрібно порізаних зубчики часнику. Залийте картоплю заливкою.

Посипте гратен тертим сиром. Відправте випікатися при 160 градусах протягом 1 години.

Дістаньте з духовки та натріть зверху ще 50 г сиру. Запікайте ще 40 хвилин при 180 градусах.

Поділитися цією статтею