Катамадзе приїжджав у Рівне з Податковим кодексом

962 0

Ми у соцмережах:

Катамадзе приїжджав у Рівне з Податковим кодексом

Перша робоча зустріч новопризначеного голови облдержадміністрації Віталія Коваля відбулася минулого тижня з представниками бізнесу. Вочевидь, не випадково. Адже керівництво держави, як зауважив очільник краю, обрало курс на повне взаєморозуміння, двосторонній діалог і співпрацю.

– І це не просто слова, а ціла філософія, – наголосив на форумі «Створення сприятливих умов для розвитку  бізнесу через податкові та інституційні   механізми» Віталій Коваль. – Тому для соціально відповідальних підприємців наші двері завжди відкриті.  Нам потрібні перемоги, а час – це гроші.

Значимості заходу, на який завітало близько сотні успішних підприємців області, додала присутність  президента Асоціації платників податків України  Григола  Катамадзе.

– Тіньовий бізнес, контрабанда, офшорні схеми, конвертаційні центри, – каже Григол Катамадзе, – усе це призводить до великих фінансових втрат країни.   Це треба змінювати.  Зміни повинні бути орієнтовані в першу чергу на малий та середній бізнес. Зараз його доля у валовому внутрішньому продукті становить 10-15%. У сусідніх країнах – це 50%.  Коли ми дотягнемося до цього рівня, тоді наша країна буде заможною та успішною.

Крім того, президент Асоціації платників податків України презентував на форумі Податковий кодекс розвитку.

Сергій ВасильчукЗміни до податкового законодавства, на переконання заступника міського голови Рівного Сергія Васильчука, необхідні,  але до них треба підходити виважено:

– Мені подобаються деякі ідеї, що прозвучали на форумі. Наприклад, податок на виведений капітал. Чи зняття акцизу  з транспорту, який ввозиться в країну.  Бо ми не маємо власного виробництва, машинобудування, привозимо сюди автомобілі, механізми і відразу обкладаємо їх акцизним податком. Це зменшує можливості приватного бізнесу придбати, скажімо, автобуси і надавати якісні транспортні послуги. 

До позитивних впроваджень у Податковому кодексі належить об’єднання адміністрування податкових доходів фізичних осіб і єдиного соціального внеску. Це допоможе скоротити кількість перевіряючих органів і дасть економію.

Однак є й дискусійні питання. Не враховано особливості сіл і міст обласного значення. Наприклад, Рівного, Острога, Вараша. Якщо цього не зробити, то будуть великі втрати. Як на мене, окрім змін Податкового кодексу, треба розробити механізм монетизації пільг за кошти державного бюджету, а не за рахунок громади Рівного. У Рівному понад 60 тисяч мешканців належать до цієї категорії. Якщо врахувати ще й дітей, виходить, що кожен третій рівнянин – пільговик. І це колосальне навантаження на бюджет міста. Отож нам необхідно розробити механізм компенсації втрати доходів від новацій.

А щоб вивести бізнес з тіні, зі слів Сергія Васильчука, потрібно запровадити загальне декларування видатків і встановити норму готівкових операцій.

Богдан ГапякЗапропоновані законодавчі ініціативи підтримує й  співвласник Рівненської фабрики нетканих матеріалів, голова громадської ради при ГУ ДФС Рівненщини Богдан Гапяк. Втім, він зауважує, що саме часта зміна законодавства негативно впливає на ведення підприємницької діяльності:

– Для представників бізнесу найголовніше – стабільність. Важливі не тільки розміри податків, а й стале податкове законодавство. Тим часом лише за останні роки, за моїми підрахунками, було прийнято понад 130 законів.  Донедавна, скажімо, була Державна фіскальна служба, тепер – Податкова. А що, крім вивіски, змінилося? Натомість реальні позитивні зміни може забезпечити, скажімо, об’єднання податків на доходи фізичних осіб і єдиного соціального внеску. Це дозволить зменшити тиск на фонд оплати праці і стимулюватиме виведення з тіні заробітних плат. 

Щоб створити міцний фундамент для розвитку вітчизняного підприємництва, потрібне стабільне податкове законодавство і рівноправна сплата податків усіма бізнесменами. Тоді матимемо і наповнення бюджету, і зростання ВВП, і поліпшення добробуту людей.

Маріян ГодаЗатвердження чітких правил ведення бізнесу, на думку голови ради Територіального відділення Асоціації платників податків України в Рівненській області, директора Рівненського пивзаводу  Маріяна Годи, стало нагальною потребою:

– Адже податки – це гарантія успішної країни. Що саме передбачає запропонований Асоціацією платників податків України Податковий кодекс розвитку? По-перше, запровадження податку на виведений капітал замість податку на прибуток. Тобто оподаткуванню підлягає лише та частина чистого прибутку підприємства, яка залишається після проведення витрат на модернізацію основних фондів та розвиток виробництва, що сприяє фінансовому оздоровленню підприємств. По-друге, пропонується комплексне зменшення податкового навантаження на фонд оплати праці шляхом об’єднання ПДФО та ЄСВ і поступового його зниження вдвічі (до 20% замість чинних 40%). По-третє, ініціюється створення єдиного аналітичного органу – Бюро фінансових розслідувань за рахунок ліквідації силових підрозділів з боротьби з економічними злочинами у МВС, СБУ та податкової міліції. По-четверте, є намір ввести реальну відповідальність силових структур за неправомірний тиск на бізнес (якщо це доведено судом) шляхом запровадження страхових ризиків. По-п’яте, треба запровадити мораторій на законодавчі податкові зміни протягом трьох років.

Якщо всі ці ініціативи будуть відображені в Податковому кодексі, тоді можна буде говорити про розвиток підприємництва, а відтак і про економічне процвітання України. Не кажу вже про повернення додому заробітчан, достойні зарплати і пенсії, розвиток інфраструктури, забезпечення соціальних гарантій. Та просто гідне життя кожного українця.

Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також