Халати з Гощі кордон не прорвали

3704 0

Ми у соцмережах:

Халати з Гощі кордон не прорвали

Доблесні українські прикордонники, ризикуючи життям та здоров’ям, зупинили на кордоні з Польщею спробу прориву трьох дивізій, до складу яких входило близько сорока тисяч… медичних халатів, які підприємство «Фапомед» шиє у Гощі винятково на експорт. Таким чином охоронці наших рубежів взяли участь у «недопущенні переміщення через кордон товарів протиепідемічного призначення». З таким же успіхом «протиепідемічним» можна назвати будь-який товар — від сірників до кам’яного вугілля. Не пощастило «Фапомеду» — потрапив «під роздачу». Тепер під акомпанемент галасу навколо халатів через кордон можна і далі спокійно гнати контрабанду в обох напрямках.

Вантажівку, в якій було 40 тисяч медичних халатів, виготовлених у Гощі, затримали на кордоні з Польщею на митному посту Ягодин. Луцький міськрайонний суд наклав арешт на це майно, а також на вантажний автомобіль DAF, яким перевозили їх у Німеччину. Кримінальне провадження у цій справі порушили за фактом підроблення документів.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи ТОВ «Фапомед Україна», діючи за попередньою змовою групою осіб, намагались перемістити через митний кордон України в режимі «експорт» товари протиепідемічного призначення, що необхідні для запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом Covid-2019, у кількості близько 40000 шт., які підлягають ліцензуванню експорту, використовуючи при цьому підроблені офіційні документи», — мотивував під час розгляду своє клопотання слідчий СБУ.

Наталія Фатаєва, заступник директора ТОВ «Фапомед Україна», повідомила, що ухвалу суду про арешт вважають на підприємстві невмотивованою і протиправною та оскаржили її в суд апеляційної інстанції:

— ТОВ «Фапомед Україна» вкрай обурене діями державних органів, які, на нашу думку, відкриваючи кримінальні справи і наввипередки викладаючи у свої фейсбук-акаунти інформацію про начебто «...незаконне вивезення з країни масштабної партії товарів протиепідемічного призначення, заборонених урядом до експорту», діяли лише з метою «вислужитися» та показати видимість роботи.

Представниця «Фапомеду» також зауважила, що «ці хірургічні халати не є ізоляційними від нового коронавірусу та не призначені для цього, це замовлення, які були розміщені ще до карантину у 2019 році». Таких халатів у Гощі шили і відправляли за кордон сотнями партій на рік. Наталія Фатаєва розповіла, що підприємство працює за такою схемою: іноземні замовники розміщають замовлення на певні товари, як правило, вони і надають свою сировину. Тобто сировина і готовий товар з неї, відповідно до законів України, належать іноземним замовникам.

— Сировини нової з-за кордону немає наразі, — розповідає п. Фатаєва. — Якщо ми не будемо мати змоги вільно передати виготовлений на замовлення клієнтів товар і не буде замовлень від держави, ми змушені будемо закрити фабрику і звільнити людей. Непродумані дії державних чиновників і де-факто просто конфіскація майна наших замовників призведе до втрати нами репутації надійного українського постачальника.

Підприємство раніше працювало винятково на експорт. Тепер, як видно зі слів п. Фатаєвої, робить спроби виходити на ринок України і готове виконувати державні замовлення.

Дарина Гузенкова.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також