Хомко заплющив очі на забудову Басового Кута?

2111 0

Ми у соцмережах:

Хомко заплющив очі на забудову Басового Кута?

Минулого тижня у Рівному презентували проект детального плану території правого берега Басівкутського водосховища. Масив площею 80 гектарів біля озера буде забудовано багатоквартирними житловими будинками і котеджами. Востаннє детальний план правого берега озера затверджували у 2012 році. Тоді чітко зафіксували рекреаційну зону і зону індивідуальної житлової забудови. Коли ж тепер біля озера з’явилися 5-поверхові будинки, виникла необхідність їх узаконити. Це може зробити лише міська влада, тобто депутати і міський голова, прийнявши на сесії детальний план.

Управління містобудування та архітектури виконкому Рівненської міської ради оприлюднило документацію, яка передбачає оновлення детального плану забудови правого берега озера Басів Кут. На замовлення управління в ПрАТ «Рівнеінвестпроект» спланували як має забудовуватись правий берег від вулиці Чорновола.

Загальна площа деталізованого плану становить 80 гектарів. Детальний план передбачає, що на озері можна буде набудувати багатоповерхівок, в які зможуть вселитися понад три з половиною тисячі осіб. У рекреаційній зоні планується кілька сотень паркомісць і гаражів для автомобілів. Ще передбачається встановлення двох каналізаційно-насосних станцій і будівництво підземного тунелю. Джерел забруднення поверхневих стоків нафтопродуктами та іншими забруднюючими речовинами на території проектування, на думку розробників, немає.

— Детальним планом передбачається повна реконструкція системи водовідведення і взято до уваги усі можливі ризики. Труби будуть проходити під дорогою і всі виводитимуться до загальноміської каналізації. Всі пропозиції та скарги ми детально будемо вивчати, — коментує телеканалу «Рівне 1» заступник начальника управління містобудування та архітектури Рівненського міськвиконкому Василь Мельник. — Проте наскільки безпечним може бути будівництво цілого мікрорайону на басівкутських ґрунтах, де рівень води дуже близький до поверхні? Розробники стверджують, що при будівництві можна буде створювати допоміжні приміщення: підвали, цокольний поверх або погріб, проте гарантій, що забудовник виконає усі роботи якісно, — ніхто не дає.

На жаль, у нас такий генплан, за яким у рекреаційній зоні, або зоні Р-2, можна будувати усе що завгодно, хоч готель на 100 поверхів, обмежень по висоті у генплані немає, — констатує радник міського голови з питань урбаністики Дмитро Котляров. — Я утримаюся від критики рішень в генплані, але це неправильно — не можна в зоні Р-2 давати можливість будувати, не маючи параметрів. Детальний план має уточнити багато питань, адже на тій місцевості набудовано багато індивідуальних будинків, інших споруд, в’їзди не погоджено, й це справді проблема. Усі невиділені ділянки треба виділити й уточнити, що будувати на них не можна. Спочатку треба розробляти детальні плани, а потім виділяти ділянки. Така світова практика, але в нас, на жаль, навпаки.

Проте державними будівельними нормами передбачено, що детальний план території розробляється на основі генерального плану з урахуванням плану зонування. Тобто якщо берег Басового Кута — це рекреаційна зона, то змінювати детальний план, не внісши зміни в генеральний, є прямим порушенням містобудівного законодавства.

— Басівкутське озеро має бути реакреаційною зоною. Будь-які дозволи забудувати його є колективною безвідповідальністю, яка може призвести до незворотних наслідків. Це потакання забудовникам, які хочуть протягнути власні бізнес інтереси. Ця територія має зонування і змінювати його це порушення закону. Більше того, це значне навантаження на місто, — коментує депутат Рівненської міської ради Роман Стасюк.

— Торік ми збиралися у терміновому порядку захистити заплаву, бо біля річки уже є приватизовані земельні ділянки, й ні в кого немає сумнівів, що там захочуть будуватися, — каже Олександр Довжаниця. — Але, як нам пояснили, це неможливо. Виходить, що захоплення природного біополя й надалі відбувається. Раніше було виділено кошти на захист озера та прибережної зони. Але фірма, яка цим займалася, пізніше виконувати роботи відмовилася. Тобто саме озеро у нас незахищене.

Депутат Рівненської міської ради від Басового Кута Микола Бляшин підтримує детальний план території, але не будь-який, а продуманий, перспективний, такий, що враховує думку мешканців та інтереси громади міста, а не кількох людей.

«Насправді саме ми — громадяни міста, які щодня їдуть на роботу, ведуть своїх дітей у школи та садки, ходять за покупками в магазини та на базари та живуть у цьому місті, і є тими, хто творить і створив міську владу з однією-єдиною метою — організація КОМФОРТНОГО ЖИТТЯ у місті Рівному та прийняття якісних рішень для цього за наш рахунок», — написав депутат у своєму блозі на сайті «4 влада».

До запропонованого детального плану забудови території ще будуть вносити пропозиції мешканці мікрорайону «Басів Кут» та власники земельних ділянок. Після цього його представлять на засіданні архітектурно-містобудівної ради та на засіданнях депутатських комісій міськради. Лише після цього міський голова Володимир Хомко винесе це питання на сесію.

Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також