Хто підпалив «Ліон» у Рівному?

14974 0

Ми у соцмережах:

Хто підпалив «Ліон» у Рівному?

Останнім часом у Рівному горить регулярно. То автомобілі відомих і не дуже бізнесменів та чиновників, то будинки та заклади громадського харчування тих самих бізнесменів і чиновників. Останнім, не останнім взагалі, а останнім за часом, горів ресторан «Ліон» у парку ім. Шевченка.

Оскільки жодного із попередніх паліїв наші непідкупні правоохоронці досі не знайшли і, вірогідно, не знайдуть, ймовірні дві версії: або ресторан підпалили конкуренти чи недоброзичливці власників, або власники самі підпалили свій ресторан, аби отримати страховку та збудувати на цьому місці щось нове.

На користь другої версії свідчать чотири обставини. Перша: підпал був не дуже серйозним — коли хочуть спалити, палять так, як палили будинок Гонтарєвої. Друга: «Ліон» вже давно не є у місті «модним» закладом і навряд чи приносить прибуток. Третя: мститися чи погрожувати підпалом вже не було кому — власник «Ліону» загинув нещодавно в автокатастрофі. Нарешті четверта, остання обставина полягає в тому, що подібне «оновлення вогнем» пройшов не так давно забутий було публікою ресторан «Істанбул» у цьому ж парку, який після підпалу дуже швидко відродився у популярний ресторан грузинської кухні.

Схожий почерк

Ресторан «Ліон», який знаходиться при вході у парк, неподалік першого корпусу «водника», спалахнув як свічка 5 листопада о 02.40. Загорілося з того боку, де розташовані підсобні приміщення. Самостійно впоратися з вогнем до приїзду рятувальників намагався 49-річний охоронець ресторану, але у нього нічого не вийшло. В результаті довелось рятувати і його самого.

Вогонь був неймовірно сильним, — розповідає речник ГУ ДСНС в Рівненській області Дмитро Мельник. — Для того, щоб впоратися з пожежею, було залучено п’ять одиниць спецтехніки та 32 вогнеборців. Це свідчить про масштаби пожежі. А охоронець, намаючись самостійно погасити, отримав опіки обличчя та рук. Припускаю, якби рятувальники не поспіли вчасно, то цей чоловік розпрощався б з життям, а ресторан повністю вигорів. Якби не оперативність та злагодженість дій вогнеборців, то від «Ліону» залишилося б згарище. А так вдалося врятувати частину будівлі, вогонь майже не зачепив банкетні зали. Потрібен лише ремонт і заклад можна знову відкривати. Вигоріла лише дровітня, зона мангалу та 100 кв.м даху.

У підсобному приміщенні, звідки почало горіти, поліцейські виявили залишки автомобільних шин, які, перед тим як підпалити, хтось полив бензином. Наразі розпочалося досудове розслідування за частиною 2 статті 194 ККУ «Умисне знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах». За такою ж статтею й досі розслідують справу підпалу в лютому цього року ресторану «Істанбул», що біля цього ж парку на вулиці Чорновола.

Усе тільки починається

Анатолій Онищук біля ресторану «Ліон». 2013 рікДонедавна говорили, що власником ресторану «Ліон» є засновник ФК «Малинськ», бізнесмен Анатолій Онищук, який родом з Березнівського району. Відомо, що за ним і його братом Григорієм Онищуком тягнеться шлейф незаконних будівництв. Серед них — і реконструкція кафе-бару «Старець», на місці якого й виріс «Ліон».

Міська рада давала дозвіл на реконструкцію кафе-бару «Старець» у парку, — розповідає начальник відділу обласного Держгеокадастру Святослав Стельмащук. — Однак під час реконструкції кафе розширили, хоч дозволу на це у них не було. Так до цього часу і залишилося, що сама будівля кафе «Ліон» займає 352 кв. м землі. Із них на оренду 178 кв. м землі парку є документи, а на інших — 174 кв. м немає.

Однак на цьому розширення «Ліону» не зупинилося. Адже кафе незаконно захопило ще й 5 соток землі парку, на яких встановило літню терасу. Проти цього у 2013 році боролися активісти, а міська влада Рівного подавала до суду і виграла справу. 29 жовтня 2013 року Господарський суд Рівненської області вирішив: зобов’язати ТОВ «Ліоніс» звільнити самовільно зайняту землю парку та демонтувати літній майданчик. Рік тривав розгляд апеляції, після якої стало відомо, що це рішення неможливо виконати, бо товариство є банкрутом. Тому тераса стоїть там досі.

До слова, ще братам Онищукам приписують об’єкт на вулиці Драгоманова, 27, де мала відбутися реконструкція офісного приміщення. Але після реконструкції замість офісів там почали продавати квартири. До приміщення, де знаходиться кафе «Гранат», на вулиці Драгоманова, 32 мала претензії обласна ДАБІ. На вулиці Данила Галицького, 16 (біля ресторану «Колиба) мала бути реконструкція лабораторного корпусу з надбудовою мансарди — після ремонту там почали продавати квартири.

Якщо ж говорити про «Ліон», то для зручності доїзду до ресторану було прокладено навіть дорогу від Соборної на землі, яку взяли в оренду у 2006. Раніше на тому місці стояв кінотеатр ім. Шевченка, але після 90-х заклад занепав, тому його взагалі знесли. Саме на цій землі облаштували заїзд. Рівняни обурюються, бо виглядає він потворно — дорогу обгородили з двох боків листами з бляхи, які використовують як тимчасову загорожу об’єктів на час будівництва. Але ніхто з цим нічого уже не вдіє — бо землю віддали в оренду на 49 років.

Хто тепер є власником ресторану «Ліон» — сказати важко, бо сам Анатолій Онищук у серпні цього року загинув у ДТП на трасі Київ-Чоп, неподалік Корця. Його «Audi A8» занесло, після чого автомобіль врізався у відбійник та злетів у кювет.

Після пожежі вночі до ресторану в парк спочатку приїздив син Онищука — Анатолій. А потім там з’явився директор компанії «Браунді Трейд» Федір Болба і заявив пожежникам, що зі всіма запитаннями щодо кафе слід звертатися до нього, і додав, що заклад начебто застрахований. Проте розмовляти із журналістами п.Болба відмовився:

Наша фірма справді розпоряджається цим кафе. Однак усі свої здогади, хто міг його підпалити, я сказав поліції. Хай вони розбираються.

Цікаво, що компанія «Браунді Трейд» зареєстрована у Рівному за тією ж адресою, що і ліквідоване товариство «Ліоніс»: вулиця Соборна, будинок 11-Б.

А тим часом міська влада Рівного хвилюється, щоб на місці кафе «Ліон» після реконструкції не з’явилося щось інше.

Тарас Максименко, начальник міського управління культури і туризму, якому підпорядковується парк:

За весь час існування парку було багато випадків, коли землю там хотіли захопити. Тепер потрібно стежити, щоб замість ресторану там не виросла багатоповерхівка. Бо усі знають його сумнозвісну історію.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також