Хтось «відмив» гроші, а директорів шкіл роблять крайніми - рівненський адвокат про схему «відмивання» коштів на Кореччині

3992 0

Ми у соцмережах:

На фото адвокат Володимир Сокаль, фото: 4 влада, Слідство Інфо

На Кореччині дванадцятьох директорів шкіл підозрюють у службовій недбалості при облаштуванні Інтернету.

Прокуратура нарахувала збитків державі більш, ніж на два мільйони гривень. Директори ж пояснюють – вони не знали реальної ціни обладнання та послуг.

Незалежний рівненський правозахисник Володимир Сокаль називає цю справу дивною. Адже приватна фірма отримала державні кошти, а прокуратура хоче повісити це на освітян:

- Субвенційні кошти надійшли до Корецького відділу освіти наприкінці фінансового року. Якщо б їх не використали, то гроші повернулися б назад. Складається враження, що хтось на рівні держави спеціально затримав надходження грошей в область. Після цього посадовці поспішили їх використати, натиснувши на освітян. Уявіть, що вчителям шкіл сказали наступне: «У вас в школі ніколи не було Інтернету, то чому його швидко не провести. Якщо до кінця року цього не зробити, то гроші просто заберуть назад у державний бюджет. Тому потрібно підписати договір».

Чому директори шкіл не звернули увагу на завищену ціну? Звідки директор школи має знати, яка ціна на облаштування Інтернету? Тим паче, що в школах упродовж 30-ти років не було Інтернету. Якби йшлося про навчання дітей чи перевірку зошитів, які вони використовують в професійній сфері – звичайно, могли б бути претензії.


За словами адвоката, цією ситуацією легко могла скористатися фірма-провайдер, запропонувавши договір по завищених цінах. Але прокурор, діючи в інтересах держави, міг би через суд розірвати угоду з фірмою, зобов’язавши повернути державні кошти. Однак він цього чомусь не робить, а звинувачує в усьому директорів шкіл:

- Виходить, що гроші отримали одні особи, а їх хочуть стягнути з директорів шкіл, які з того точно нічого не отримали. Суто з цивільної норми права, прокурор має право звернутися до суду та в інтересах держави розірвати невигідний договір. Із 100% імовірністю суд розірве договір, який наносить збитки державі, тоді фірма провайдер буде змушена повернути кошти.


Володимир Сокаль додає, що прокурор може звернутися до суду без сплати судового збору. Якщо до суду подаватимуть самі директори шкіл, то потрібно буде платити судовий збір та оплачувати послуги адвоката, що обійдеться недешево.

 Читайте також по темі: Директорів шкіл на Рівненщині — під суд за дорогий кабель


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також