Реформували РДА на Рівненщині: куди тепер по довідки ?

2166 0

Ми у соцмережах:

Реформували РДА на Рівненщині: куди тепер по довідки ?

Ще на початку року мешканці районів, особливо тих, які в результаті децентралізації було ліквідовано, були розгублені — куди йти по довідки, де знайти чиновника. На Рівненщині, нагадаємо, з 16 районів залишилось лише 4. Тепер, схоже, все стає зрозуміліше. Бо передача майна та послуг з районного рівня у комунальну власність територіальних громад завершується. Хоч планово цей процес мав би завершитись аж 1 липня.

Вараський район став першим, де не чекаючи 1 липня майно розформованих районів передали територіальним громадам та районній раді. Поспішають і в інших районах. Поки триває передача та зміни, послуги жителі області отримують як в РДА, так і в ОТГ.

Швидко та без звичної бюрократичної тяганини передають майно в районах через брак фінансів. Районних бюджетів не вистачить, аби фінансувати заклади освіти, соцзахисту та інших структур аж до липня, до якого, як передбачали, триватиме процедура передачі майна та повноважень. Крім того, сама процедура передачі проста — достатньо відповідних рішень районних рад та територіальних громад. Територіальна громада розпоряджається майном уже на свій розсуд: може віддати в оренду, а може використовувати й для власних потреб.

Щодо отримання послуг, то частину уже надають в ОТГ, частина ще залишилася за районними державними адміністраціями. Дещо унікальним прикладом на Рівненщині є досвід Острога, оскільки це єдина громада, утворена з усього колишнього Острозького району. Відтак і майно, і послуги, і працівники залишаються у своїх територіальних межах.

За словами секретаря Острозької міської ради Тараса Хмарука, всі функції управління у межах колишнього району нині виконує Острозька міська рада та її виконавчі органи:

— Природно, що процедура певної реорганізації та зрощення міських та районних відділів займає час, оскільки потрібно забезпечити єдину матеріально-технічну базу, вирішити кадрові питання, уніфікувати положення та статути таких виконавчих органів і комунальних закладів. Але на цьому етапі мешканці Острозької громади мають звертатися до Острозької міської ради та її виконавчих органів (відділів, управлінь, тощо).

Роботу міських і районних адміністраторів ЦНАПу об’єднає управління забезпечення надання адміністративних послуг. ЦНАП надаватиме послуги із реєстрації майна, суб’єктів господарювання та місця реєстрації. Зважаючи на велику територію Острозької громади, разом із кожним старостою працюватиме адміністратор ЦНАПу, який максимально сприятиме, щоб мешканці громади отримували усі необхідні адміністративні послуги на місцях, безпосередньо не приїжджаючи до Острога. Тому ЦНАП сьогодні відіграє ключову роль у тому, щоб мешканці не відчували жодних структурних змін при ліквідації РДА та сільських рад.

Олександр Кохан, голова Сарненської РДА:

— Не потрібно їхати в райцентр, щоб отримати ту чи іншу послугу. Більшість питань мешканці територіальних громад можуть вирішити на місці. Справді, є послуги, які перебувають у процесі становлення. Але до 1 липня є можливість отримати ці послуги в адміністраціях.

Ми об’єднали Рокитнівську, Дубровицьку та Сарненську райдержадміністрації. Якщо порахувати всіх працівників, то ми скоротили понад 40% людей. При цьому, кожному пропонували перейти працювати в адміністрацію. І цим правом мало хто скористався, бо ж кожна територіальна громада створила робочі місця, і виникла потреба у кваліфікованих працівниках. А де їх шукати? Правильно, в адміністраціях. У Сарненській РДА зараз є 15 відкритих вакансій, в управлінні соцзахисту — 7 вакансій.

Дарія БОРИСОВИЧ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також