Кінець «трубадурів»

1539 0

Ми у соцмережах:

Кінець «трубадурів»

”Перемогою здорового глузду» назвав результат газових домовленостей між Україною та Росією перший заступник голови правління компанії «Нафтогаз України» Ігор Діденко. Нагадаємо, що прем’єр-міністру України Юлії Тимошенко таки вдалося підписати зі своїм російським колегою контракт на десять років про постачання газу в Україну та його транзит до Європи. Важливим моментом домовленостей стало те, що нова угода фактично скасувала контракт про умови транзиту через територію України на 2003-2013 роки. З посередником «РосУкрЕнерго» не підписано жодних нових контрактів. І сьогодні, як зізнався Діденко, в українських промислових сховищах немає газу, який би належав цій посередницькій компанії. У 2009 році «Нафтогаз» планує придбати безпосередньо у «Газпрому», без посередників, 40 мільярдів кубометрів газу.

”Перемогою здорового глузду» назвав результат газових домовленостей між Україною та Росією перший заступник голови правління компанії «Нафтогаз України» Ігор Діденко. Нагадаємо, що прем’єр-міністру України Юлії Тимошенко таки вдалося підписати зі своїм російським колегою контракт на десять років про постачання газу в Україну та його транзит до Європи. Важливим моментом домовленостей стало те, що нова угода фактично скасувала контракт про умови транзиту через територію України на 2003-2013 роки. З посередником «РосУкрЕнерго» не підписано жодних нових контрактів. І сьогодні, як зізнався Діденко, в українських промислових сховищах немає газу, який би належав цій посередницькій компанії. У 2009 році «Нафтогаз» планує придбати безпосередньо у «Газпрому», без посередників, 40 мільярдів кубометрів газу. Природно, що не всім сподобалося те, що від газової труби відсторонили посередника. Разом із тими, хто безпосередньо «сидів на трубі» і заробляв на спекуляції, обурилися й у Секретаріаті Президента України. ”Якщо усунення близької до Президента компанії «РосУкрЕнерго» — це зрада національних інтересів, тоді Президент неправильно розуміє національні інтереси України. На жаль, політичні, зокрема, й державні керівники країни зберігали «РосУкрЕнерго» будь-якою ціною, тому що ця компанія була просто спільною політичною корупційною «кормушкою» і використовувалась із відповідними цілями», — так пояснила паніку в оточенні Президента сама Юлія Тимошенко. ”Ціна газу з 1 січня для всіх споживачів в Україні буде 228,8 долара із розрахунку його вартості на кордоні. Усі споживачі протягом року будуть використовувати блакитне паливо за такою ціною. Ще раз хочу сказати, що з усіх покупців газу в «Газпрому» кращу ціну має тільки Білорусь, яка, ви знаєте, поступилася своєю газотранспортною системою. Всі інші країни на 2009 рік мають значно вищі ціни, ніж для України. Навіть Молдова, яка також має спільні права власності на свою молдовську газопровідну систему, платитиме середню в 2009 році ціну на газ — 280 доларів», — пояснює важливість нової угоди з Росією прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко. Глава уряду вважає свої газові домовленості великою перемогою України. Вона сподівається, що це «дасть можливість Україні проходити досить успішно всі виклики світової фінансової кризи, тобто протистояти, маючи відповідні фінансові ресурси».

Неможливе — можливе Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко зробила неможливе у газових переговорах із Росією. До такого висновку дійшов директор Центру політичного маркетингу Василь Стоякін, аналізуючи здобутки української сторони. ”Успіхом було вже те, що Тимошенко прийняли і вона взагалі змогла про щось домовлятися», — зазначив експерт. Більшість політологів також вважали, що Україні вкрай невигідно окремо вести переговори щодо транзиту до Європи і поставок газу в нашу країну і що Тимошенко не зможе вирішити ці два питання. Проте і це вдалося прем’єру, — пояснив Стоякін. «І головне, Україна отримала вигідну ціну на газ з двадцятивідсотковою знижкою і з можливістю зменшити вартість російського газу за рахунок запасів блакитного палива, зроблених урядом влітку», — зауважив політолог. ”Ющенко зробив усе можливе, щоб зірвати переговори. Проте Тимошенко привезла з Москви те, що вважалося недосяжним — не тільки відновлення транзиту, а й постачання газу до України за прозорою ціною, без корупційної складової», — підсумував експерт.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також