Китайcька навала у Рівному

4673 0

Ми у соцмережах:

Китайcька навала у Рівному

Нашестя китайців було миттєвим і спустошливим — вони скупили в аптеках Рівного усі запаси одноразових захисних масок. Щоправда, усі ці маски були китайського виробництва, але це не робить становище менш загрозливим. А що, коли китайці так само забажають скупити усі інші китайські товари, якими заповнені наші торгові центри, крамниці та базари? З чим ми тоді залишимося? Добре, що ті китайці не вживають молока. Значить, виживемо!

Рівненська область готова до можливої епідемії коронавірусу: є і захисні костюми для персоналу, й ізольовані бокси для прийому хворих, і обладнання для надання їм допомоги. Щоправда, ліків поки немає, як і ніде в світі. Тим часом з аптек у Рівному зникли усі одноразові захисні маски. Їх немає і невідомо коли будуть. Адже виготовляють їх в Китаї, а всі фабрики, в тому числі фармацевтичні, там зараз не працюють через коронавірус і карантин. Ті запаси, що були у Рівному, розкупили ті ж китайці. Проте лікарі «заспокоюють»: раптом що — маски не врятують.

Олександр Ковальчук, директор мережі аптек «Волинь ЦМ»:

— Всі ці маски розкупили китайці. Просто приходили в аптеки і закуповували партіями. Адже у них лютує коронавірус, а фабрики стоять на карантині, в тому числі фармацевтичні. Саме вони були постачальниками недорогих захисних масок. Тому і на складах їх зараз немає, бо їх просто не виготовляють.

Ольга Садовник, директор мережі аптек «Рівнефармація»:

— Ще перед епідемією ці маски коштували 1,50 грн./шт., а через ажіотаж подорожчали до 5 грн./шт. Справді, в наші аптеки телефонували китайці й запитували, чи можна купити мільйон-два масок. Звісно, у нас не було стільки, але ми продавали їм маски у великих кількостях. Причому з аптек їх забирали самі китайці. Не знаю, чи їхали вони спеціально для цього в Рівне, чи ні. Ми залишили деяку кількість масок для рівнян, адже їх теж не можна залишати без захисту. Особливо, коли в нас така висока захворюваність на грип та ГРВІ. Маємо ще по кілька упаковок цих масок в рівненських аптеках нашої мережі на вулицях Богдана Хмельницького, Білій, Степана Бандери, в районі школи №12, при міській та обласній лікарнях. Також є вони в продажу в аптеках у районах.

Лілія Драпчинська, начальниця Державної міграційної служби в Рівненській області:

— Iноземці можуть перебувати в Україні до 90 днів без реєстрації. Наразі в області зареєстровано 15 жителів Китаю. Четверо з них мають посвідки на постійне проживання, 9 — тимчасове та ще двоє — студенти. Натомість до нас побільшало звернень італійців про продовження терміну перебування в Україні італійців, які відвідують на Рівненщині своїх родичів та друзів. Проте ми можемо продовжити їм цей термін тільки з дозволу МОЗ, куди вони й мають звернутися.

Китаєць Чао Бао, який оформляв у Рівному посвідку на тимчасове проживання та працевлаштування в Україні:

— Так, мене неодноразово просили і зараз просять друзі та родичі передавати їм маски. Місяць тому я їздив їх відвідувати в Китай і привіз їм десь 2–3 тисячі таких масок. Купував не в Рівному, а в Києві, де зараз працюю. Був період, коли купували їх мільйонними партіями. У нас зараз дефіцит цих засобів, проте попит на них в Україні вже значно впав, бо ціна дуже зросла. Китайські фабрики повільними темпами почали знову виготовляти маски, тож ажіотаж потроху спадає.

Рівнянка Рая Іващук, дружина китайця Гуаня Дайюя:

— Чоловік відвідував нас із дитиною на новорічні свята у Рівному, а 13 січня повернувся до китайського міста біля Пекіна, де працює в банку. Потім почалися карантинні заходи, і він місяць просидів удома. Він каже, що зараз там ситуація вже почала стабілізуватися, і їм навіть дозволили почергово виходити на роботу. До чоловіка плануємо їхати наприкінці березня.

Віктор Мороз, начальник відділу епіднагляду Рівненського обласного лабораторного центру:

— Захисну маску має носити насамперед хвора на вірус людина — щоб не заразити інших. Змінювати її потрібно що три години. Що стосується здорових людей, то якщо вони носитимуть захисні маски, то це, звісно, збільшує їхні шанси не захворіти, але не дає 100% гарантії, що цього не станеться. Якщо ви бачите, що в людини явні симптоми хвороби — чхання, кашель, червоні очі — не підходьте до неї ближче, ніж на 2 метри. А от респіратори справді захищають від зараження. Проте вони показані для носіння, скоріше, медичному персоналу в лікувальних закладах, оскільки він найбільше контактує з хворими.

Віктор Іськів, начальник міського управління охорони здоров’я:

— Закликаю рівнян не панікувати через відсутність масок в аптеках. Аналогічну ситуацію ми мали в 2009 при епідемії так званого свинячого грипу. І пережили її. Що стосується персоналу медичних закладів, то всі вони захисними засобами забезпечені. Принаймні про це мали подбати головні лікарі закладів, централізовано закупивши маски. Чи зробили це вони за кошти, надані їм з державного бюджету, чи за рахунок благодійних внесків — вже їхня справа.

Юрій Осіпчук, начальник управління охорони здоров’я Рівненської ОДА:

— Проблема може виникнути тоді, коли справді буде епідемія і будуть рекомендації епідеміологів усім носити маски. Але, гадаю, виробники в такому випадку спрацюють дуже швидко, адже від цього залежить їхній заробіток. Жорсткого дефіциту масок не буде. На випадок чого — самі з марлі шитимемо. Ми вже подібні ситуації переживали в минулому під час епідемій інших вірусів. Крім того, існує розроблена система договорів з аптеками на випадок надзвичайних станів у державі, відповідно до яких ці заклади мають поставити для населення усі необхідні засоби захисту.

В аптеках Рівного є в продажу марлеві маски, які, запевняють медики, нічим не гірші. Щоправда, дорожчі: одна коштує 8 грн. Зате їх можна випрати і знову використовувати. Ці засоби виготовляють в Україні. Окрім того, чекають на поставки респіраторів — масок з мембранами, які коштують понад 100 гривень.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також