Кияни хочуть у Бармаках добувати газ

2522 0

Ми у соцмережах:

Кияни хочуть у Бармаках добувати газ

Добувати метан з-під гір непотребу на рівненському сміттєвому полігоні хочуть кияни. Столична фірма "УкрОпт "Мастер-енерго" підписала з міською владою Рівного меморандум про наміри ще три місяці тому. Тепер підприємці чекають на рішення міської ради, і якщо дадуть згоду — обладнання для видобутку газу, обіцяють, з'явиться у Бармаках вже навесні.

Із непотребу, що гниє, розраховують добувати близько 300 кубометрів метану на добу. Газ перероблятимуть на електроенергію, яку продаватимуть державі. Інвестори готові вкласти у проект 20-23 мільйони гривень. Рівне ж матиме з цього до 10 тисяч гривень на рік. Ростислав Кралюк, директор КАТП-1728, яке обслуговує міське сміттєзвалище:

— Полігон працює з 1959 року. За рік рівняни продукують до 100 тисяч тонн непотребу. Звісно, на звалищі накопичується метан, через це часто бували пожежі. Видобування біогазу дозволило б вирішити цю проблему. Розмови точилися вже давно, але цього разу схоже, що проект справді можна реалізувати. По полігону проведуть труби, а під дві установки та операторну буде відведено до 100 кв. м. Інвестор платитиме нашому підприємству за користування ділянкою кілька тисяч гривень на рік. Тепер справа за депутатами міськради, чи вони погодять це.
Кілька років тому полігону в Бармаках уже пророчили велике майбутнє — звалище, яке зможе забезпечити альтернативним паливом цементний завод. З цією метою побудували сміттєсортувальний завод, в який німецькі інвестори вклали 7 мільйонів євро. Однак через недолуге законодавство завод зупинився у грудні 2013-го, бо на його існування потрібна ліцензія, а органу, який би її видав, в Україні досі не створили. Тож завод перетворився на туристичний об'єкт — торік на нього неодноразово возили на екскурсію всіх бажаючих. Після майже річного простою завод знову почав працювати — але тільки як сортувальна станція. Святослав Євтушенко, депутат міської ради:
— Так, місяців два тому завод відновив роботу — але лише на 4% від потужності. Тут сортують побутові відходи із контейнерів для роздільного збору сміття для подальшої переробки на вторсировину. Про альтернативне паливо поки не йдеться, бо законодавство так і не змінилося. Але з'явилася надія, що завод таки запрацює на повну потужність. Днями я спілкувався з новим головою облдержадміністрації Віталієм Чугунніковим, він дуже зацікавлений цим проектом і обіцяв допомогти. Голова уже зустрічався з представниками уряду з цього приводу. Що з цього вийде — побачимо.
Олена ВЛАСОВА.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також