Кластер «Волинь»: домінуючі переваги власного елеватора

741 0

Ми у соцмережах:

Кластер «Волинь»: домінуючі переваги власного елеватора

Група компаній «VITAGRO» розпочала свою діяльність у Радивилівському та Дубенському районах у 2018 році. Тоді було утворено кластер «Волинь», що об’єднав 4 аграрних підприємства і на даний час орендує понад 16 тисяч гектарів землі у 44 населених пунктах. Відтоді було створено 200 робочих місць для місцевих жителів. Це водії, механізатори, спеціалісти, агрономи, інженерна служба, бухгалтерія, земельний відділ. На даний час підприємство повністю забезпечене власною технікою і самостійно виконує весь комплекс робіт на орендованих площах.

Чотири роки тому на території кластеру розпочали будівництво елеватора. Наразі зерносховище для підіймання, сушіння і зберігання зерна вже працює. Його потужність розрахована на 80 тисяч тонн. Тут у наявності відповідне обладнання з доробки видів зерна всіх культур, які вирощують у кластері «Волинь».

Олег Шаргородський

— Елеватор працює третій сезон, і ми дуже пишаємося, що таке підприємство є на території кластеру. Тепер все зібране зерно доробляється, переробляється саме тут на елеваторі. Нам надзвичайно зручно, що елеватор працює і ми не користуємося старими дідівськими коморами, старим обладнанням, очисним та сушильним обладнанням. Тепер немає потреби застосовувати аргентинську технологію зберігання урожаю в рукавах. Зерно після переробки зберігається в ємностях елеватора. І це надзвичайно позитивний момент, бо від 70 до 80 тисяч тонн того, що вирощує кластер, переробляється саме тут. Елеватор може працювати цілорічно залежно від поставлених завдань, — розповідає директор кластеру «Волинь» Олег Шаргородський.

Тривають жнива, і до величезного елеватора під’їжджають завантажені затентовані на полі автомобілі. Під контролем охорони їх розпломбовують. Машини заїжджають на вагу. Тут працівниці лабораторії відбирають зразки і проводять аналіз якості зерна.

Людмила Одудович

— З машини зерно береться спеціальним обладнанням, надходить в лабораторію, ми зважуємо, визначаємо кількість смітної домішки, перевіряємо на зараженість, наявність ГМО, вологість і повідомляємо, куди направити зерно: на сепаратор на сушку чи на склад, залежно від вологості, — розповідає про особливості роботи старший лаборант елеватора Людмила Одудович. — Працюємо вже понад місяць. Першою культурою в цьому сезоні був ячмінь озимий, далі ріпак і пшениця. Сьогодні з поля вже надійшло 16 машин. Ріпак був трохи сирий і середньої вологості. Відправляємо його на сепаратор і сушку. Після досушування — на склад. Робота мені подобається. Хоча спочатку було складно. Зараз освоїла все. Дуже добре, що є така робота, адже в селі працевлаштуватися важко.

Автомобіль рухається на вивантаження. За ним наступний їде на ваги. Має елеватор ще одну значну і вигідну перевагу — близьке розташування залізничної колії.

— Ми враховували цей фактор під час будівництва елеватора. Це величезний плюс, бо відправляти і реалізовувати зерно залізницею вагонами найдешевше. Ми вибудовували логістику, щоб прив’язатися до станції та залізничної колії. Є свій тепловоз, і ми можемо вантажити за один маршрут — 54 вагони. На даний час елеватор прийняв уже 8 тисяч тонн зерна, це 2,5 тисячі тонн ячменю і 5,5 тисячі тонн ріпаку. Попри війну в країні працюємо в штатному режимі, бо потрібно збирати урожай, робити стратегічні запаси, забезпечувати економіку України. Ми не маємо права здаватися, — продовжує Олег Шаргородський.

Війна боляче позначилися на діяльності кластеру «Волинь», як і на решті українських аграріїв. Значно зросла вартість пального, порушена логістика, заблоковані порти призвели до того, що на складах все ще не реалізований урожай минулого року. В той час цьогорічне зерно вже надходить з поля. Втім, запевняє Олег Шаргородський, найближчим часом зерно попереднього врожаю буде відправлено на експорт.

Кластер «Волинь» переживає непрості часи, але з розумінням приймає виклики, які диктує сьогодення. А елеватор кластеру вже готовий до прийому та переробки наступних культур з поля. Аграрії мають велику надію, що без втрат зберуть вирощений урожай. І вірять у ЗСУ та сподіваються на сприятливі погодні умови.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також