Коли прийде інспектор, то й дружина заплатить за чоловіка

2154 0

Ми у соцмережах:

Коли прийде інспектор, то й дружина заплатить за чоловіка

Інспектори Держпраці продовжують перевіряти підприємства Рівненщини, шукаючи офіційно непрацевлаштованих. За кожного працівника, за рахунок якого економили на податках, роботодавці мають сплатити понад сто тисяч гривень штрафу. Юрій Наконечний, начальник обласного управління Держпраці, розповів, що перевірки триватимуть і надалі, й наголосив, що результати роботи інспекторів уже помітні.

— Якщо у серпні в області було офіційно працевлаштовано більше чотирьох тисяч осіб, то у вересні — 6200, — розповідає Юрій Наконечний. — У жовтні ми здійснили 48 перевірок і виявили 83 працівників, які працювали без належного оформлення. На роботодавців було накладено штрафні санкції. Зважаючи, що за кожного непрацевлаштованого потрібно сплатити 111,2 тис. грн., підприємцям краще з людиною одразу оформляти трудовий договір, а не чекати, поки прийдуть інспектори.

— Роботодавці уже сплатили штрафи?

— Є спеціальна процедура: 10 днів надано інспекторам на прийняття рішення, потім вони складають постанову, яку роботодавець може оскаржити у суді. Нам постійно надходять позови, ми відстоюємо правомірність наших рішень і більшість справ виграємо. Тим паче, вже є позиція Верховного Суду щодо цивільно-правових договорів, якими часто роботодавці намагалися приховати звичайні трудові відносини. Таких роботодавців, які б сплатили великі суми штрафів самостійно, немає. Проте є стягнення до бюджету через виконавчу службу. Наразі це 200 тис. грн. Хоча з початку року ми наклали штрафів на 31 млн. грн.

— Інспектори Держпраці, знайшовши порушення, у всіх випадках штрафують?

— У трьох напрямах нашої роботи передбачено лише штрафні санкції: якщо є неоформлені трудові відносини, заборгованість із заробітної плати та недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці. Щодо інших порушень трудового законодавства, то якщо роботодавець після винесеного припису помилки виправить, на нього штраф не накладатимуть. Це стосується, до прикладу, неточності у документації, невиплати коштів працівникам терміном до одного місяця.

— Які підприємства перевіряєте у першу чергу?

— На початку року ми визначили галузі, де найбільша кількість офіційно не працевлаштованих: розважальні центри, заклади громадського харчування, будівельна галузь. У вересні, коли тривала ще роз’яснювальна робота, також намагалися охопити ринки, зокрема і в райцентрах.

— А якщо йдеться про сімейний бізнес? Наприклад, чоловік чи дружина є підприємцями та утримують магазин, а у ньому працює і подружжя, і діти, але без офіційного працевлаштування. На такого підприємця також накладатимете штраф?

— У нас уже була дискусія щодо цього, бо мали конкретний приклад після перевірки. Але я пояснював своїм працівникам: законодавство не має винятків. Якщо одна особа на користь іншої виконує трудову функцію, вона має бути працевлаштована, незалежно від родинних зв’язків.

— За стажерів або ж новачків, яких ще хочуть перевірити і офіційно не працевлаштували, ви також штрафуватимете?

— Навіть якщо роботодавець встановлює випробувальний термін, він має оформити з людиною трудовий договір. Якщо йдеться про стажування від вишу, то повинне бути офіційне направлення навчального закладу. І стажування, і випробувальний термін повинні оплачуватися. Щомісяця ми отримуємо по кілька звернень, що за випробувальний термін людям не заплатили. У більшості випадків допомогти отримати кошти доволі складно, адже інспектору, який потрапляє на підприємство десь за місяць після скарги, важко встановити, чи людина там справді працювала. Хоча, варто зазначити, є зловживання і з боку працівників. Наприклад, після звільнення дехто зумисне відмовляється забирати розрахункові та трудову книжку, щоб потім притягнути роботодавця до відповідальності за невчасну процедуру розрахунку. Є також випадки, коли самі працівники просять роботодавців не оформляти з ними трудові відносини належним чином, щоб не втратити соцдопомогу чи пільги. Відповідальності працівників у таких випадках, на жаль, законодавство не передбачає.

— Підприємці можуть не пустити інспекторів Держпраці?

— Законодавство вимагає від роботодавців надавати інспекторам допуск у будь-яку пору доби, якщо підприємство, наприклад, працює у кілька змін. За вчинення перешкод передбачена фінансова відповідальність — 372 тис. грн. штрафу.

— Вашим інспекторам часто пропонують хабарі?

— Один інцидент був, наразі відкрито кримінальне провадження щодо одного інспектора і триває досудове розслідування. У переважній більшості своїх працівників я впевнений.

— Ви попереджаєте підприємців про перевірку?

— Законодавство не вимагає попереджати про інспекційне відвідування. Ми йдемо на підприємство, отримуючи або скаргу від працівників, або завдяки аналізу інформації з відкритих джерел чи від Пенсійного фонду та ДФС. Окрім того, на нашому сайті є «червона кнопка», натиснувши на яку будь-хто може залишити повідомлення про недобросовісного роботодавця. Залежно від розміру підприємства і кількості працівників, перевіряти його можуть один-п’ять інспекторів. Зазвичай інспекційне відвідування триває два-три дні.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також