Коли «швидка» затримується

1827 0

Ми у соцмережах:

Коли «швидка» затримується

Здавалося б, що така травма, як перелом тазових кісток чи внутрішня кровотеча — це вже справа не мимовільного рятівника людини, а медиків.

Проте трапляються ситуації, за яких «швидка» не може доїхати до місця пригоди досить швидко. І тоді некритичне поранення загрожуватиме життю і поставить під питання одужання людини. Щоб цього не сталося, у Протоколі надання домедичної допомоги передбачено пункт C (circulation) — кровообіг, де рятівник проводить вторинний огляд.

— Спочатку ще раз перевіряємо, чи зупинено критичні кровотечі (там, де є джгути чи турнікети, кров не тече з рани, або рани затампоновані — в пахвинній і паховій ділянках — і також не витікає кров). При вторинному огляді виявляємо будь-які інші ушкодження, травми, кровотечі, — розповідає інструктор з тактичної медицини ГО «Рівне-Такмед» Тетяна Воронцова. — Огляд проводимо у рукавичках, з голови до ніг, щоб нічого не пропустити. Починаємо обмацувати людину з голови, ретельно оглядаючи волосяний покрив, адже пальці можуть натрапити на травму, якої не побачать очі. Так само обмацуємо кістки обличчя, щоб з’ясувати, чи вони цілі. Для того, щоб виявити закритий перелом кінцівок, робимо потерпілому «кропивку». Обов’язково знімаємо взуття і оглядаємо стопи. Адже невиявлений перелом п’ятки, внаслідок якого виникла кровотеча, може призвести до смерті вже за кілька годин. Зламану кінцівку фіксуємо шиною (або моделюємо з підручних засобів) і косинкою.

Таким же небезпечним є і перелом тазових кісток, наголошує Тетяна Воронцова. Адже в тазу переплітається багато життєво важливих кровоносних судин. При їхньому ушкодженні виникає внутрішня кровотеча з накопиченням крові в тазу. Якщо її не виявити, у людини є буквально кілька годин до найгірших наслідків.

— Щоб виявити такий перелом, потрібно виконати кілька кроків, — зазначає інструктор. — Насамперед звернути увагу на довжину ніг потерпілого. Якщо одна нога виглядає коротшою або неприродно вивернутою, велика ймовірність такої травми. Ставимо руки на крила таза і перевіряємо, чи стоять вони симетрично. Якщо одна з них піднята доверху — є ймовірність перелому. Спробуйте злегка стиснути таз і розвести; пружність — ознака того, що все в нормі. Ще однією ознакою кровотечі в тазу є витікання крові з промежини, тому варто уважно провести огляд.

Якщо ви впевнені, що в людини — перелом тазових кісток, потрібно їх зафіксувати до приїзду «швидкої». Для цього використайте підручний засіб — шарф, косинку, довгий рушник чи відірвану від брюк штанину. Тканину підсовуємо під таз, намагаючись, якомога менше його рухати. Потім обтягуємо її таким чином, щоб вона обмотувала досить велику площу таза, і спереду міцно зав’язуємо. Транспортувати такого пораненого потрібно лише на твердій поверхні на спині.

— Перевірте, чи немає в людини внутрішньої кровотечі в черевній порожнині, — радить Тетяна Воронцова. — На це вкаже наявність великого синяка на животі. Сам живіт буде твердим, дошкоподібним. Умовно розділяємо живіт на 4 рівні частини і акуратно пальпуємо кожну з них. Якщо при натисканні на певну ділянку в людини виникає гострий біль, про що вона сповіщає стогоном чи криком, ймовірно, що є внутрішня кровотеча. При втраті більш як півтора літра крові може виникнути геморагічний шок, що проявляється різким зниженням тиску, блідістю, частим серцебиттям і диханням. Людина, в якої больовий синдром може бути й відсутній, — млява, її реакція — загальмована. Вона може навіть знепритомніти. При приїзді медиків обов’язково звернути їхню увагу на ваші підозри і повідомити, що ви виявили внаслідок вторинного огляду і яку допомогу надали.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також