Коли суддя розуміє підсудного

6831 2

Ми у соцмережах:

Суддя Кристина Ореховська відправила Василя Самчука до СІЗО без права внесення застави на 60 діб — до 31 січня

П’яний «діабетик», який збив двох підлітків, сподівається на три роки. Повідомлення про те, що п’яний Василь Самчук збив на дорозі хлопця і дівчину, викликало у людей справедливе бажання найсуворішого покарання. Але те, що загинула лише дівчина, а хлопець, як усі сподіваються, ще має шанси вижити, може призвести до того, що Самчук отримає лише три роки ув’язнення, а реально за рік зможе вийти на свободу. Суддя Кристина Ореховська, якій доручили цю справу, має добре розуміти обвинуваченого — її саму поліція затримувала за керування у нетверезому стані.

Другого листопада о 19.00 Василь Самчук, підприємець з Обарова, перебуваючи у стані сильного алкогольного сп’яніння, збив своїм «Мерседесом» двох підлітків на вулиці Севастопольській у Рівному. Удар був такої сили, що дітей відкинуло на кілька метрів. 16-річна Діана Петрук загинула на місці, а її однокласник Влад Тарар — досі в реанімації. Там, де це сталося, немає пішохідних доріжок. Діана Петрук поверталася від репетитора, а Влад проводжав її додому. Вони йшли по узбіччю, коли автомобіль Василя Самчука врізався в них. У поліції кажуть, що визначити, з якою швидкістю він рухався, не можуть. Можливо, її покаже експертиза слідів гальмування.

Там, де знайшли потерпілих, на стовпі біля приватного будинку є камера спостереження, встановлена власником будинку. Поліція отримала запис з цієї камери, проте момент зіткнення вона не зафіксувала — лише дітей, які лежали на дорозі. Отже, їх відкинуло від удару. Відповідно до медичної перевірки, Василь Самчук перебував у стані алкогольного сп’яніння: алкотестер показав 2,75 проміле, що в 14 разів перевищує норму.

В неділю, 4 листопада, у Рівненському міському суді обирали міру запобіжного заходу винуватцю трагедії. Василь Самчук протверезів і каже, що усвідомив, що накоїв:

— Визнаю, що винен. Я не побачив дітей, бо мене засліпило авто, що їхало назустріч. На жаль, вже нічого не можу змінити. Готовий допомогти коштами на лікування хлопчика.

На суді також були присутні його родичі — мама та брат. Мама, жінка похилого віку, весь час плакала, спілкуватися зі ЗМІ відмовилася, пославшись на погане самопочуття — дуже високий тиск. Адвокат підозрюваного просив провести закрите судове засідання, оскільки будуть розголошені особисті дані Василя Самчука. Однак прокурор заперечив, наголошуючи на тому, що ці дані характеризують особу, а подробиці його інтимного життя ніхто не розкриватиме. Суддя Кристина Ореховська підтримала прокурора.

— Василь Самчук відмовлявся співпрацювати з правоохоронцями і підписувати будь-які документи. З огляду на це, є ризик, що підозрюваний може переховуватися від суду. Просимо обрати йому міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права внесення застави, — зазначила прокурор Євгенія Купрун. Слідчий Іван Тумак її підтримав.

Адвокат водія Іван Пилипів заперечував проти ув’язнення, наполягаючи на цілодобовому домашньому арешті:

— Мій підзахисний співпрацював зі слідством, заяви сторони обвинувачення не обґрунтовані. Тож немає ризиків, що він уникатиме відповідальності. Василь Самчук хворий на цукровий діабет, що доводять записи в його медичній картці. В СІЗО він не зможе регулярно отримувати необхідні ліки. Окрім того, він є приватним підприємцем і, будучи ув’язненим, не зможе одержувати прибутки, щоб утримувати свою 8-річну доньку та маму-пенсіонерку.

Суддя задовольнила клопотання прокурорів та слідчих і відправила Василя Самчука до СІЗО без права внесення застави на 60 діб, до 31 січня.

У той же день, 3 листопада, ховали 16-річну Діану Петрук, яка, як і Влад Тарар, навчалася в 11 класі обласного ліцею. У навчальному закладі оголосили жалобу за загиблими.

— Ці діти проводили багато часу разом, — розповіла директор закладу Наталя Сосюк. — Діана — надзвичайно талановита дівчинка. З Владом ми готували конкурсний танець на осінній бал… Важко говорити, і душа просто рветься. Висловлюю співчуття батькам. Тримайтеся!

Щодо Влада Тарара, то його стан до сих пір тяжкий через отримані травми головного мозку та грудної клітки. Він перебуває в реанімації Рівненської міської лікарні. За його життя борються медики. Про хлопця відомо, що він є вихованцем бійцівського клубу «Праджат». Торік у складі команди він виборов золоту медаль на чемпіонаті України, а вже за два тижні його чекали чергові змагання. Батьки просять у рівнян допомоги на операцію і молитов. Мабуть, за його життя молиться і сам Самчук. Адже від цього залежить, чи будуть йому інкримінувати частину другу статті 286 Кримінального кодексу України (ДТП з одним загиблим), санкція якої передбачає покарання від 5 років позбавлення волі, чи частину третю цієї ж статті (ДТП з кількома загиблими) з покаранням строком від 5 років.

Дарина Гузенкова.

Довідка РВ

З початку року патрульна поліція зафіксувала 1-199 ДТП в області, 255 з них були з потерпілими. У 52 випадках водії були в нетверезому стані.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також