Коли в Рівному запрацює архітектурно-будівельний контроль

806 0

Ми у соцмережах:

Леонід Дворкін

Майже 60 років я працюю в будівництві й пересвідчився на численних прикладах, що якість будівництва, довговічність будівель, нормальні умови їхньої експлуатації можливі лише за умови виконання вимог Державних будівельних норм і правил та інших законодавчих актів.

Ця вимога виконується лише при забезпеченні прискіпливого контролю, який здійснюють відповідні державні органи. Цей висновок я доношу вже більш ніж 50 років до майбутніх спеціалістів-будівельників, які отримують вищу освіту в Національному університеті водного господарства і природокористування.

За порушення будівельного законодавства передбачена сувора відповідальність за Цивільним та Кримінальним кодексами, Кодексом про адміністративні порушення, Законами про основи містобудування та відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності.

Так, згідно зі ст.376 Цивільного кодексу України, у разі істотного порушення будівельних норм і правил будівля вважається самочинним будівництвом, і особа, яка здійснила самочинне будівництво, не набуває права власності на нього. Суд за позовом відповідного органу державної влади або органу місцевого самоврядування може ухвалити рішення, яким зобов’язати особу, що здійснила будівництво, провести відповідну перебудову. Якщо особа, яка здійснила будівництво, відмовляється від перебудови, таке нерухоме майно за рішенням суду підлягає знесенню.

На жаль, на даний час у нашому місті виконання будівельного законодавства перебуває в незадовільному стані, а відповідальність за його порушення часто ігнорується. Я пересвідчився в цьому й на власному досвіді.

Я мешкаю у Рівному в провулку Волошина, 8, на 2-му поверсі багатоповерхового житлового будинку. На першому поверсі збудовано кафе, яке незабаром може почати експлуатуватися.

При будівництві цього кафе порушено низку будівельних норм і правил, що встановлені для житлових будинків і підприємств харчування. Одне з таких порушень проілюстровано на фотографії фасадної стіни будинку, де всупереч чинним ДБН В22-15:2019 п.7.42 розташовано перед вікнами квартир повітроводи і витяжні вентиляційні системи. Ці системи можуть бути потужними джерелами шуму і порушують цілісність стіни.

Я неодноразово звертався до міського голови В. Хомка, його заступника В. Германа, але вони «скидають» ці звернення в управління архітектурно-будівельного контролю, а звідти, визнаючи наявність порушення, начальник управління М. Дядюсь посилається на Постанову Кабінету Міністрів України від 13.05.2020 №219, згідно з якою управління позбавлено можливості здійснювати перевірки і контроль. Повний нонсенс. Так, справді цією постановою розпочато реорганізацію в системі архітектурно-будівельного контролю і замість існуючих управлінь запропоновано створити Державну інспекцію містобудування, і цей процес триває вже більш ніж 8 місяців. Можливо, міністерські чиновники не все чітко прописали, а місцеві зрозуміли, що контроль у будівництві взагалі скасовано, хоча постанова називається «Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю», а не про скасування контролю і відповідне управління поки не розформовано.

Ситуація, що склалась в нашому місті щодо здійснення архітектурно-будівельного контролю, є неприпустимою і завдає великої шкоди. Залишається лише сподіватися, що нова місцева влада, яка прийде в результаті виборів, це зрозуміє і наведе належний порядок.

Леонід ДВОРКІН,
завідувач кафедри технологій будівельних виробів
і матеріалознавства НУВГП,

доктор технічних наук, професор.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також