Коли віддадуть мільярд?

1534 0

Ми у соцмережах:

Коли віддадуть мільярд?

Рівняни довірили банку "Фінанси і Кредит" 500 мільйонів гривень, "Дельта Банку" — 400 мільйонів. У січні обидва банки оголошено банкрутами. Тепер вкладники хвилюються: коли ж повернуть кошти?

ФіК Дельта Банк Загалом цього року визнали неплатоспроможними 10 банків, які працювали на Рівненщині: "Укоопспілку", "Імексбанк", банк "Надра", "Златобанк", "Стандарт", "Дельта Банк", "Український професійний банк", "Фінансову ініціативу", "Капітал", а також "Фінанси і кредит". Вкладникам частини цих банків кошти вже повернули. Наразі на Рівненщині виплачують гроші тим, хто мав депозити у "Дельта Банку", а йдеться про близько 400 мільйонів гривень. А з 4 листопада "Ощадбанк" розпочав виплату вкладникам "Фінансів і кредиту". Проте виділених на погашення боргу першого траншу грошей — 230 млн. грн. — вистачить не всім вкладникам цього банку в області. Як підрахували в облуправлінні Нацбанку, рівняни вклали у банк "Фінанси і кредит" близько півмільярда гривень. Виплачуватимуть передусім кошти тим, чиї вклади мали термін дії до 1 листопада 2015 року. Віталій Брик

Віталій Брик
Віталій Брик, начальник управління Національного банку України в Рівненській області: — Фонд гарантування вкладів, який опікується вкладниками неплатоспроможних банків, визначає банки-агенти, які виплачують вклади неплатоспроможних банків. У кожній області ці банки можуть бути різними, обирають ті, які є фінансово стійкими і до того ж мають розвинену мережу філій та відділень. На Рівненщині делегували право виплат таким банкам: "Ощадбанк", "Укргазбанк", "Укрексімбанк", "Райффайзен банк Аваль", "Приватбанк", "Укрсоцбанк", "Укрсиббанк", "Кредобанк", Банк "Михайлівський", "Хрещатик", "Альфа-банк", "Укрінбанк". Якщо йдеться про вклад (разом з відсотками, нарахованими до того, як банк визнали неплатоспроможним) до 200 тис. грн., то людина має можливість отримати його повністю і за один раз. Якщо сума перевищує 200 тис. грн., то суму перевищення владник зможе отримати в разі наявності достатніх обсягів накопиченої ліквідаційної маси, тобто коштів від продажу активів та майна банку. Проте як свідчить практика, вкладів, які перевищують 200 тис. грн., у банках зазвичай не більше 10%. В управлінні Нацбанку також додають, що людям, які брали кредити у недавно визнаних неплатоспроможних банках, кошти все-таки потрібно повертати. Позичальниками, як і вкладниками, опікується Фонд гарантування вкладів. Платникам видають новий рахунок, і якщо вони не повертають кошти, на них подаватимуть до суду. Окрім того, заборгованість навіть перед ліквідованим банком — це погана кредитна історія, тож у майбутньому такому позичальнику можуть відмовити інші банки у видачі позики. Додамо, що нині на Рівненщині борг за кредити становить близько 3,7 млрд. грн., причому 2,3 млрд. грн. — це борг фізичних осіб. Прострочена заборгованість становить 672,7 млн. грн.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також