Коли живіт роздувається від газів...

5 0

Ми у соцмережах:

Коли живіт роздувається від газів...

Час від часу кожен потрапляє в цю незручну ситуацію: живіт роздувається від газів, болить. А ви в оточенні людей і в центрі уваги.

Метеоризм — це складова процесу травлення, пояснюють лікарі. Гази утворюються, коли бактерії в товстому кишечнику метаболізують клітковину з їжі. Частина газів розщеплюється бактеріями, ще частина спочатку транспортується через кров і видихається. А решта легко й непомітно виходить з організму через пряму кишку. Помічаємо ми це, коли починає скручувати живіт, а необхідність випускати гази стає частішою.

Причини можуть бути різними. Часто це їжа — проблеми з перетравлюванням молока або фруктози. Деякі фрукти, капуста і особливо бобові можуть стати тригером метеоризму. Спровокувати газоутворення може недостатня кількість кишкових бактерій або те, що ви проковтнули багато повітря. Іноді метеоризм свідчить про дисбактеріоз, діабет або проблеми, пов’язані зі шлунково-кишковим трактом.

Тримати гази в собі — шкідливо й боляче. Тому лікарі радять знайти можливість усамітнитися і випустити їх. Однак глобально це не вирішує проблеми: важливо навчитися запобігати газоутворенню.

Дотримуйтесь таких порад. Підкорегуйте свій раціон. Ви точно знаєте, на які продукти ваш кишечник неадекватно реагує. Якщо це овочі-фрукти, спробуйте вживати їх у вареному, тушкованому чи запеченому вигляді — так вони краще перетравлюються, ніж у сирому. Або відмовтеся від окремих продуктів, замініть іншими видами. Але не виключайте цілі групи (це не стосується газировки — від неї слід відмовитися зовсім). А такі трави та спеції, як кмин, фенхель, аніс, базилік, кріп, чебрець не тільки додають смаку стравам, а й борються з газоутворенням.

Намагайтеся не ковтати повітря. Це відбувається, коли ви поспіхом їсте або відкушуєте великі шматки, розмовляєте під час трапези, жуєте жувальну гумку, п’єте через трубочку. Відмовтесь від куріння. Більше рухайтесь — така активність стимулює роботу кишечнику. Якщо це не допомагає і метеоризм турбує постійно, варто звернутися до гастроентеролога.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також