Кольоровий бетон: що собою являє та як виготовляється

761 0

Ми у соцмережах:

Кольоровий бетон: що собою являє та як виготовляється

Від сучасного бетону вимагають не лише міцність та здатність протистояти навантаженням, а й візуальну привабливість, декоративну цінність. У звичайному вигляді матеріал має сірий колір. Очевидно, в таких умовах дизайнерам складно втілювати в життя які-небудь задуми. Інша справа – архітектурний кольоровий бетон.

Вперше пігментований бетон з’явився в Німеччині. Сьогодні він користується популярністю у всьому світі. Україна – не виняток. Одним із «першопрохідців» у цій сфері стала промислово-будівельна компанія «Ковальська». Раніше з кольорового бетону виготовляли бордюри, тротуарну плитку, бруківку. Сьогодні ж з нього можна зробити (з використанням опалубних систем) стінові та інші конструкції на будівельних майданчиках.

Бетон такого типу використовується не лише для будинків, а й при будівництві комерційних, промислових об’єктів: наприклад, при заливці підлоги у ТРЦ. Після використання кольорового матеріалу можна надовго забути про необхідність фарбувати підлогу. По суті, кольоровий бетон має ту ж сферу використання, що й звичайний. Відмінність полягає у вартості: пігментований матеріал коштує значно більше, тому у його застосуванні є певні обмеження.

Принцип виробництва кольорового бетону

Кольоровий бетон отримується шляхом додавання пігментів. Це барвники, які розчинюються в рідині та надають їй відтінку. Насиченість залежить від концентрації барвника. Можна отримати майже будь-який відтінок. Головне – правильно його підібрати з урахуванням порад дизайнера та особливостей наявної конструкції.

Є два варіанти фарбування бетону. Перший – додавання барвника у процесі виробництва матеріалу. Другий – після його затвердіння. Більш ефективним є перший варіант: у такому випадку фарбується повний об’єм конструкції. Після стирання верхнього шару колір залишиться таким самим.

Вікторія Співак, директор ІТЦ «Ковальської»:

«Наші клієнти все частіше замовляють кольоровий бетон. Їм потрібен не лише насичений відтінок, а й якісна поверхня. Ми поставили перед собою мету: створити кольоровий бетон, який не буде відрізнятися по базовим характеристикам від звичайного. У фахівців ІТЦ «Ковальської» це вдалося зробити. Пігментований бетон нашого виробництва екологічно чистий, безпечний, такий же міцний, як і класичний матеріал, детальніше на офіційному сайті. Його можна використовувати для будівництва промислових, житлових, комерційних об’єктів. Немає ніяких технічних обмежень щодо застосування такого матеріалу».

Переваги та особливості кольорових бетонів

Існують наступні позитивні якості матеріалу:

  • • можливість втілювати в життя дизайнерські рішення, які підходять під стиль будівлі;

  • • можливість покращення зовнішнього вигляду об’єктів;

  • • довговічність, стійкість кольору;

  • • маркетинговий фактор (використання такого матеріалу – хороший аргумент для інвесторів);

  • • мінімальна відмінність від звичайного бетону за технічними характеристиками.

Головна особливість кольорового бетону полягає не у способі укладки, а у виготовленні. Такий матеріал відрізняється тим, що колір залишається стабільним у всіх партіях. На відтінок впливає водоцементне співвідношення у бетоні. Це означає, що пропорції мають бути ідеально виміряними. Крім того, має бути врахована вологість та інші зовнішні фактори. Отже, вироблення кольорового бетону – далеко не найпростіша річ. Лише компанії з високим рівнем автоматизації та з професійними кадрами можуть випускати даний матеріал. Кольоровий бетон виправдає очікування покупця лише в разі дотримання безлічі правил.

Важливо! У цей бетон заборонено додавати воду на будівельному майданчику. В такому випадку матеріал буде зіпсовано.

Як потрібно доглядати за бетоном

Бетон особливо вразливий до зовнішніх факторів в період набору міцності. Йому можуть нашкодити високі та низькі температури, протяги. Дуже важливо правильно доглядати за матеріалом. По суті, правила такі ж, як у випадку зі звичайним матеріалом, але до їх виконання потрібно підійти з особливою відповідальністю.

По завершенню формування треба прослідкувати, щоб вода не випарувалася з поверхні. Використовуються хімічні речовини, які створюють надтонку плівку. Вона і не дозволяє матеріалу висохнути. Якщо з якихось причин використання таких речовин неможливе, бетон накривають звичайною поліетиленовою плівкою. Протягом 7 діб виріб потрібно захищати від опадів, низьких та високих температур.

Єгор Русаков, керівник департаменту девелопменту «Ковальська Нерухомість»:

«Ми не відразу прийшли до рішення виробляти кольоровий бетон. Фахівці «Ковальської» порахували витрати, які йдуть на фарбування залізобетонних конструкцій. Також враховувалася довговічність таких виробів. Головна ідея створення кольорових бетонів – надання виробам будь-якого відтінку. Матеріал надалі не потребує обслуговування, ремонту. Колір зберігається сталим протягом усього експлуатаційного терміну. Кольоровий бетон використовується при створенні бетонних частин парканів, малих архітектурних форм, декоративних фасадів».


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також