Комп`ютерні ігри. Користь і шкода

6780 0

Ми у соцмережах:

Комп`ютерні ігри. Користь і шкода

Стрілялки, бродилки, гонки, симулятори, стратегії – віртуальних забав зараз велика різноманітність. Вони не тільки в комп'ютерах, але і в кожному телефоні. У них граються не тільки діти, але і дорослі, краще за всіх про це знає Battlelog.

Вже практично немає такої людини, яка не зіткнулася б з відеоіграми. Студенти і офісні працівники встигають грати на своїх пристроях, поки їдуть в метро. Багато людей пенсійного віку захоплено пересувають свої пальці по смартфону в надії загнати віртуальний кульку в лунку. Трирічні малюки з фантастичною швидкістю освоюють сучасні гаджети і самі скачують з Інтернету все, що їм попадеться.

У світі виросло вже як мінімум одне покоління, яке знає про комп'ютерних іграх достатньо, щоб передати і прищепити гарний смак своїй дитині.

Думки людей про користь і шкоду ігор різняться. Одні вважають, що ігри є небезпечними для дитячої психіки: з'являється агресія, беземоційність, звужується коло інтересів і так далі. Інші кажуть, що здебільшого ці уявлення помилкові, і запевняють у зворотному: ігри розвивають кмітливість і цілеспрямованість.

Якщо ще 20 років тому старше покоління виявляло до комп'ютерних ігор велику недовіру, то сьогодні гри значно розширили свою вікову аудиторію. За даними статистики, в світі приблизно 60% людей грають в ігри (консольні, комп'ютерні, онлайн-ігри, ігри для смартфонів). Причому більшість гравців – це дорослі люди, які цікавляться відеоіграми не менше, ніж діти і підлітки. Середній вік геймера – 30-40 років.

Більшість батьків уважно стежать за тим, у що грає дитина. Багато батьків намагаються знайти час і пограти разом зі своїми дітьми.

Деяким батькам гаджети служать певною паличкою-виручалочкою. З допомогою неї дитину можна вмить змусити мовчати. Для цього потрібно просто помістити в його руки планшет. Малюк плаче – мама дістає планшет. Малюк не плаче. Якщо таку операцію виконувати багаторазово, то дитина дійсно стає залежним від віртуальної іграшки, доходячи до фанатизму.

У чому ж конкретно користь і шкода від комп'ютерних ігор?

Для дорослої людини запровадження комп'ютерних ігор в своє життя буде швидше швидкої забавою, розрядкою після робочого дня, потім він повертається до своїх колишніх занять і хобі.

Сприйняття дитини інше, як і рівень відповідальності перед оточуючими: діти ведуть себе спокійно, ні за що не відповідають, тому для них дійсно велика ймовірність прірву у віртуальній реальності.

Батькам не варто забороняти дитині грати в ігри, навпаки, він повинен бути на " ти " з комп'ютером та іншою технікою. Тут головне – прищепити гарний смак і навчити помірно користуватися комп'ютерними технологіями. Ну, і, звичайно, непогано б розбиратися в іграх.

Ігри бувають різні, як корисні, так і виключно для забави. Дитину варто познайомити з іграми-тренажерами, інтерактивними навчальними програмами (наприклад, вивчення світу динозаврів 3D), іграми з терапевтичним напрямом (наприклад, доктор) і найпопулярнішими теж, тобто іграми для задоволення, де дитина може відчути себе в ролі супергероя. Саме із-за них батьки часто лають своїх дітей, думаючи, що ті балбесничают і від життя їм нічого не треба. Це не зовсім так.

Ігри в жанрі «Adventure», тобто пригодницькі, часто створюються, як мультфільм, в якому дитина керує подіями. Маленький гравець занурюється в сюжет, шукає розгадки, багато думає головою.

«Стратегії» припускають масштабне управління містами, військами, корисними копалинами – відмінний завдаток для майбутнього економіста.

«Логічні» відеоігри – це знову ж головоломки. За допомогою них можна навчитися письма, читання, мови і багато чому іншому.

«Симулятори» дозволяють маленькому хлопчикові відчути себе в ролі машиніста поїзда, пілота літака, капітана корабля.

Користь від комп'ютерних ігор:

• розвивають увагу до деталей, реакцію, моторику пальців;

• ігри на логіку розвивають пам'ять, змушують думати;

• в цілому ігри розвивають уяву, вчать підходити до вирішення завдань творчо, нестандартно;

• через гру дитину можна навчити працювати в різних корисних програмах;

• можна цікаво провести вільний час в поодинці, з друзями, з батьками.

Шкода від комп'ютерних ігор:

• тривалий час за комп'ютером призводить до погіршення зору, перенапруження мозку;

• при неправильній позі можуть з'явитися хвороби суглобів і хребта;

• жорстокі і безглузді ігри призводять до агресії, впливають на психіку;

• якщо постійно грати, знижується бажання спілкуватися з людьми;

• ігри викликають залежність у дітей і підлітків, що веде до подальших проблем (наприклад, неуспішність в школі).

Що ж робити з комп'ютерними іграми?

Комп'ютери допомагають нам у всьому і полегшують життя. Без них сучасній людині нікуди. Так само і з іграми. Багато з них покликані навчити нас чогось, адже коли навчання відбувається у формі гри, це завжди добре. Ігри дають поштовх нашій уяві, змушують думати і вирішувати головоломки.

Якщо говорити про шкоду комп'ютерних ігор, то він, в основному, пов'язане з тривалим їх використанням. Потрібно робити перерви і проводити за іграми не більше двох годин на день. Батькам потрібно правильно підібрати гру для дитини і зробити упор на розвиваючі ігри. І, звичайно, не варто забувати про інші заняттях, є безліч усних і настільних ігор. Комп'ютерні ігри - це здорово, але не на шкоду сну, прогулянок, спорту, читання і т.д.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також