Кому нести брудні гроші?

4710 0

Ми у соцмережах:

Кому нести брудні гроші?

Уповноваженими на обмін зношених, зіпсованих, порваних купюр є ПриватБанк, Ощадбанк та Райффайзен Банк Аваль. Однак ці банки не уповноважені проводити дослідження сильно зношених банкнот або якщо є сумніви в їхній справжності. У такому разі грошові купюри відправляють на дослідження в Національний банк.

З 2 січня цього року почала діяти постанова Національного банку України про правила визначення платіжних ознак та обміну банкнот та монет національної валюти. Якщо у когось, приміром, сталася пожежа, затоплення, інше лихо, від якого постраждали гроші, або купюри просто порвалися чи зносилися, їх можна обміняти на нові. Сильно пошкоджені банкноти упаковують з максимальним збереженням цілісності і передають в НБУ як сумнівні для проведення дослідження. Якщо дослідження не виявить, що гроші підроблені, і є документи, що людина насправді постраждала, такі банкноти клієнту замінять. Обміняти можна також зношені, надірвані, склеєні або забруднені купюри, з плямами від фарб або штампами. Головне, щоб можна було побачити серійний номер банкноти.

Усі заклади сфери послуг та магазини зобов’язані приймати старі купюри у споживачів без обмежень, якщо немає сумніву в їхній справжності. Водночас вони не мають права видавати здачу рваними чи брудними банкнотами, а зобов’язані здавати їх разом з виручкою в ті банки, які їх обслуговують.

Ознаки, що характеризують банкноту як зношену: потертість; втрата кольорів; втрата жорсткості паперу; забруднення; рихлість; надриви; написи; дірки; склеєні краї і кути.

— Клієнти часто звертаються до нас з такими проблемами, — розповідає керівник прес-служби ПриватБанку в Рівненській області Андрій Хмельник. — Порвані чи заплямовані гроші можна обміняти в банку одразу, якщо збережено хоча б 55% площі купюри, і це стосується лише національної валюти. Якщо ж розірвані на кілька частин, обгорілі, викликають сумнів у достовірності — приймаємо їх на дослідження, яке проводить НБУ, і приблизно через 2-3 тижні отримуємо результат. Якщо гроші справжні, за рішенням акта НБУ повертаємо клієнту придатні до обігу купюри. У нас траплялися купюри різних номіналів, від 1 до 500 грн.

Що стосується іноземної валюти, то ПриватБанк таку послугу не надає, значно зношені банкноти іноземної валюти в касі банку не приймають.

Банк зобов’язаний без обмежень і безкоштовно обмінювати непридатні до обігу гривні і передавати на утилізацію в Банкнотно-монетний двір. В обігу найдовше перебувають купюри номіналом 100, 200 і 500 гривень. Їхнє «життя» може тривати до восьми років. А ось купюри від однієї до десяти гривень доводиться міняти майже щорічно. Статистику вилучення та заміни зношених купюр у ПриватБанку не ведуть.

Нацбанк порахував, що у 2018 році він утилізував 663 мільйони банкнот на суму 47,42 мільярда гривень. Це менше за кількістю і за сумою, ніж у 2017 році. Торік найбільше утилізували банкнот номіналом 1 гривня — 63,4 млн штук, найменше — 500 гривень — 12,5 млн штук. Утилізація банкнот відбувається в автоматичному режимі у регіональних підрозділах Національного банку і в Центральному сховищі у Києві. Банкноти ріжуть на дрібні частини так, що відновити їх неможливо. Подрібнену масу збирають в мішки або подають під прес, який робить з неї брикети. Одержаний продукт утилізують на полігонах твердих промислових відходів.

Олександра Скрипник.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також