«Комуненергію» буде ліквідовано

1930 0

Ми у соцмережах:

 «Комуненергію» буде ліквідовано

Віддати теплопостачання частини міста у приватні руки хоче міська влада. Бажання зайнятись цим вже висловила одна з чернігівських фірм, яка ось уже шість років успішно обігріває Чернігівську область. Є надія, що як і чернігівці, рівняни матимуть вчасно не лише тепло в оселях, а й увесь рік цілодобово гарячу воду.

Шукати альтернативні способи забезпечення міста теплом міського голову змусила чимала заборгованість теплопостачальних підприємств за газ. Так, нині, за його словами, борг Рівного сягає 140 мільйонів гривень, з яких 90 мільйонів винне лише одне підприємство — «Комуненергія». — Не хочу нікого звинувачувати, але шансів отримати цього року ліміти газу звичайним способом у нас нема, - констатує Володимир Хомко. - Для початку опалювального сезону нам треба хоча б 40 мільйонів гривень. Де їх взяти? Мені кажуть: спустіть шкуру з тих, хто утворив такі борги. Але мені від того, що я це зроблю, легше не стане. Утворивши такі борги, ми залізли собі в кишеню на чотири роки вперед. Адже на всю «комуналку» міста ми дали цього року лише 40 мільйонів. Тож для нашого бюджету такі гроші — просто задзеркалля. А тут є реальні люди, які готові взяти на себе вирішення цього питання і обіцяють цілий рік цілодобово гарячу воду. Ми вивчали досвід інших міст держави і прийшли до висновку, що нині найкраще теплозабезпечення — чернігівське. Їздили до Чернігова мої заступники, інженери. Поїде знайомитися з досвідом чернігівців і комісія з міських депутатів. Лише після її письмової згоди ми зможемо укласти договір оренди котелень, які нині орендує у «Теплотранссервісу» й обслуговує «Комуненергія», з чернігівською фірмою. А «Комуненергія» залишиться без майна і буде ліквідована. Щоправда, є й інші бажаючі здійснювати теплопостачання у Рівному, тож буде проведено конкурс на право оренди котелень. Міські депутати остерігалися, що взявши котельні в оренду й здійснивши у них невід’ємні поліпшення, приватна структура захоче їх у міста викупити. Однак Володимир Хомко підкреслив, що дозвіл на здійснення невід’ємних поліпшень та й на викуп надає міська рада. Окрім цього, щоб не відбулася приватизація котелень, все це, за його словами, можна прописати в умовах конкурсу та договору оренди. В тому ж договорі можна зазначити, що право оренди відбирається, якщо відбувається зрив теплопостачання чи подачі гарячої води. Жодним чином, пообіцяв Володимир Хомко, передача теплопостачання у приватні руки не вплине на вартість послуг, оскільки тарифи регулює законодавство, а встановлює їх міськвиконком. А щоб «приватники» відчували конкуренцію і якісно працювали, їм віддадуть лише 40% котелень міста, решту і надалі обслуговуватиме «Теплотранссервіс». Позбудеться міська влада і головного болю у вигляді мільйонних боргів за газ. — Як вирішуватиме ця приватна структура питання боргів? Це її проблеми, — говорить Володимир Хомко. - Якщо не вирішить, заберемо все назад. Безумовно, вона мусить вкладати свої кошти, але незважаючи на це, зацікавилася нашою пропозицією. Зацікавилися цим й інші організації. Тим паче, якщо нормально управляти теплопостачанням, можна працювати й без збитків, що вони й показали в Чернігові.

Мирослава ШЕРШЕНЬ.

Коментарі Олег Бєлоусов, перший заступник міського голови Чернігова: — У нас місто обігріває дві структури, й обидві приватні. Це ТОВ «Технова» (орендує Чернігівську ТЕЦ) та ВАТ «Теплокомуненерго». Ми задоволені їхньою роботою. Адже цілий рік і цілодобово маємо гарячу воду, а опалювальний сезон розпочинаємо не те що вчасно, а при потребі навіть раніше за 15 жовтня. Наші депутати теж остерігалися, що приватні структури захочуть викупити котельні, але за шість років роботи таких великих невід’ємних поліпшень у них, щоб претендувати на викуп, здійснено не було. Тож котельні й надалі залишаються у власності міста. Щодо боргів за газ, то це питання вирішують орендарі котелень. Думаю, що для них це не велика проблема, бо вони мають прибутки від надання послуг. Окрім того, Чернігів не настільки сильно залежить від газу. Адже наша ТЕЦ може працювати і на газу, і на вугіллі. Віктор Геращенко, начальник управління житлово-комунального господарства Чернігівської облдержадміністрації: — Теплопостачання в області здійснює ВАТ «Облтеплокомуненерго». Ми маємо завжди вчасно тепло і постійно гарячу воду. І вважаю, що вашим депутатам не варто лякатися передачі котелень у приватні руки. Адже все одно вони залишаються господарями цього майна. У нас теж є борги за газ, але на початок опалювального сезону ми виходимо практично без боргів. Так, Чернігів нині має майже 30 мільйонів боргу, область — близько 100. Як вдається працювати, щоб не мати величезних боргів? Вважаю, якщо влада вчасно погоджує підвищення тарифів, не заграючи з населенням, тепло може бути прибутковим.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також