Кондрачук — голова, бо переграв Коваля

2307 0

Ми у соцмережах:

Кондрачук — голова, бо переграв Коваля

За чотири години роботи першої сесії обласної ради «Європейська Солідарність», яка є найбільшою фракцією, зуміла перевернути усе з ніг на голову.

Найголовнішим питанням було обрання голови та його заступників. Ще до початку сесії, яка відбулася у середу, 2 грудня, просочувалася інформація про те, що партія «Слуга Народу» наполягатиме, щоб головою обласної ради став їхній представник. Називали різні кандидатури, в тому числі чинного керівника «Рівнеоблводоканалу» Андрія Карауша. Адже це важливо для Рівненської ОДА, яку очолює ставленик президента Віталій Коваль. Особливо тоді, коли найбільшою фракцією облради є не «Слуга Народу», а їхні прямі політичні конкуренти з «Європейської Солідарності». Більше того, рада за головування «ЄС» може оголосити недовіру голові облдержадміністрації, що матиме серйозні наслідки для самого ж Коваля.

Після урочистої частини перерву для перемовин узяв колишній голова Рівненської облради, а тепер депутат «Сили і честі» Олександр Данильчук. За минулого скликання ради він знаходив мову та тісно співпрацював з Рівненською ОДА та Віталієм Ковалем. Але на цьому перерви не закінчилися — наступну перерву оголосили вже на прохання голови фракції «Батьківщини» Миколи Кучерука, який сказав: «Мені потрібно порадитися з фракцією, бо є велика імовірність, що мене оберуть головою».

Але годинна пауза нічого не дала, депутати не змогли домовитися. Ще одну перерву попросив Юрій Ліпський із «Слуги Народу». Після цього тимчасовий головуючий на сесії, депутат від «Батьківщини» Микола Драганчук оголосив ще одну перерву на півгодини, бо, каже, «лідери фракцій узагалі не можуть ні до чого домовитися». Однак і це не допомогло.

Близько 14-ї години ще один член президії, депутат від «ЄС» Сергій Кондрачук висловив пропозицію змінити тимчасового головуючого Драганчука. На ці слова останній відповів, що через розбіжності в позиціях депутатів закриває засідання сесії. Після цих слів представники партій «Слуга Народу», «Сила і честь» і «Батьківщини» почали швидко покидати зал засідань.

Не погодився з цим той же Сергій Кондрачук, який спочатку заявляв про скликання позачергового засідання, а потім змінив свою позицію, продовживши вести сесію. Залишилися у залі 35 депутатів, які представляли фракції «ЄС», «Свободи», «За майбутнє» та Радикальної партії. Депутати спочатку переобрали тимчасового головуючого, а потім тими ж 35 голосами обрали головою облради Сергія Кондрачука.

Сергій Кондрачук — молодий, але уже досвідчений політик. За часів президентства Петра Порошенка він очолював Здолбунівську РДА, а під час місцевих виборів активно працював у штабі оновленої «Європейської Солідарності».

Першим заступником голови Рівненської обласної ради обрали Сергія Свисталюка від Радикальної партії, а заступником — Олексія Бучинського від «Свободи». Голосували за ці кандидатури дружно усі члени цих чотирьох фракцій. Наразі важко спрогнозувати, наскільки тривалою буде ця дружба.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також