Сезон чорниць триває приблизно від другої половини червня до кінця липня. Це особливо прибутковий період для жителів Полісся. За день можна назбирати, залежно від навичок, півтора-два відра, кажуть селяни, а на збір однієї літри вони витрачають у середньому годину.
— Цього року особливо добре збирати, бо чорниця вдалася крупна, гарна, — розповідає пані Галина, яка щоліта займається цим «народним промислом». — Це додатковий заробіток для моєї сім’ї. Якщо пощастить, то за сезон можна виручити до двох тисяч гривень.
Закупівельники пропонують 12-14 гривень за кілограм ягід. Також чорницю можна продати на базарах Рівного та області.
Перед тим як надійти у продаж, кожна партія чорниць проходить перевірку на вміст радіонуклідів.
— Вся продукція рослинного і тваринного походження, яка знаходиться на території ринку, ретельно перевіряється, — говорить завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №1 ТзОВ «Ринок» Світлана Лопацька. — Продавець, товар якого пройшов перевірку, отримує експертний висновок. Ті люди, що не здають свою продукцію для перевірки, не мають права реалізовувати її. Це стосується і чорниць. Тому перед тим, як купувати ягоди, варто поцікавитися, чи є у продавця експертний висновок.





