Протест селян на Рівненщині: корова чи сонячна батарея?

17463 0

Ми у соцмережах:

Протест селян на Рівненщині: корова чи сонячна батарея?

Майже 95 гектарів луків біля Горині, між селами Свяття, Решуцьк та Волошки, що у Рівненському районі, планують передати під «сонячні поля». Проте частина селян виступає проти — кажуть, що випасатимуть тут корів.

Ще у жовтні Олександрійська сільська рада погодила дозволи на виготовлення технічної документації із землеустрою на відведення землі в оренду на 49 років. Але частина селян Свяття та Волошок, яких підтримує екс-голова Олександрійської ОТГ Тетяна Михасюк, просять депутатів не підтримувати проект - бо, кажуть, на  цій землі селяни пасуть корів та заготовляють сіно.

Олександрійський сільський голова Микола Шустов натомість переконує, що селян підбурюють його політичні опоненти:

— Ми провели громадські слухання, інвестору дали погодження. Тепер чекаємо, поки містобудівна рада затвердить детальний план території. А будоражать людей та розповідають неправдиву інформацію троє людей: один на цій землі косить сіно на продаж, інший полює на качок, а ще одна претендує на посаду голови ОТГ. Вони збирали підписи проти, а є люди, які збирають підписи за цей проект. А пасли на цих 95 гектарах п’ять-шість корів. Ніхто не хоче тримати худобу зараз. Я сам був ініціатором створення сімейних молочних ферм у нашій ОТГ, ми пропонували знайти землі для пасовищ — люди не захотіли. Окрім того, у будь-якому випадку землі під пасовиська ще залишаються.

Лише за оренду землі ми отримуватимемо 1,5-2 млн грн на рік.  За кошти, які отримаємо від інвестора, можна буде відремонтувати дороги до сіл, покращити інфраструктуру.

Проектну документацію готують товариства, у засновниках яких українці. Проте коли будуть готові усі документи (а ділянки, що важливо, близько до ліній електропередач), залучать кошти іноземного інвестора. Тому — і три фірми, адже це вимога іноземних інвесторів: на кожну земельну ділянку має бути окрема фірма, щоб можна було ефективніше контролювати і виробництво електроенергії, і обіг коштів.

Під зведення сонячних панелей на території Олександрійської ОТГ створили три фірми з майже ідентичними назвами у Рівному: «Олександрія Енерджі 1», а також №2 та №3. Засновниками ТОВ є хмельничани Ігор Криган та Роман Поворозник, а також рівнянин Володимир Власенко. Власенко та Поворозник, відповідно до інформації з відкритих джерел, є колишніми працівниками міліції.

За словами речниці «Олександрії Енерджі» Людмили, поля з сонячними батареями засновники фірми вже облаштовують на Хмельниччині та Житомирщині. На Рівненщині «сонячне поле» на території Олександрійської ОТГ матиме потужність 50 мВт.

— Планується вкласти у проект на території Олександрійської ОТГ близько 50 млн євро, — зазначила пані Людмила. — Ми працюємо з кількома іноземними інвесторами (і турками, і китайцями, й італійцями), проте остаточні домовленості будуть вже після того, як підготуємо усі документи.

«Зелена енергія», вироблена гідро-, вітро- чи сонячними електростанціями, закуповується в енергетичну систему України за найвищим тарифом — від 4 до 7 грн за кіловат. Для порівняння, кіловат атомної енергії коштує 57 копійок, теплової — від 1,2 до 2,4 грн. Попри це, проекти з виробництва альтернативної енергетики на Рівненщині не надто успішні. Так, спроби збудувати міні-ГЕС на Случі провалилися, а у Дубні досі не розпочали встановлення вітряків для ВЕС, яку мав запустити польський інвестор. За словами дубенського міського голови Василя Антонюка, землю для ВЕС виділено, проте інвестор мав матеріальні труднощі. У Дубні сподіваються, що цього року питання зрушить з місця. За землю орендар, додають, платить справно.

На сьогодні на Рівненщині, за даними НКРЕКП, працюють невеликі сонячні електростанції у Березному та Козлині Рівненського району (за 11 місяців 2019 року кожна з них виробила близько 100 тис. кВт/год), а також приватні ГЕС у Млинові і Демидівці. Млинівська гідроелектростанція за 11 місяців виробила 1,3 млн кВт/год, Хрінницька — 2,8 кВт/год. Загалом у 2019 році електроенергія, вироблена за рахунок альтернативних джерел, становила менше 3% у загальній енергетичній системі України. Близько 55% у ній належало атомній електроенергії.

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також