Корупційний сімейний підряд у Великоомелянській сільській раді

6212 0

Ми у соцмережах:

Алла Карпюк

Заступницю сільського голови Великоомелянської сільської ради Аллу Карпюк запідозрили у корупції. Понад 1 187 000 гривень бюджетних коштів отримала фірма її чоловіка.

Тридцять тисяч гривень на місяць — це дуже висока заробітна плата. Саме таку суму отримувала заступниця сільського голови Великоомелянської сільської ради Карпюк Алла Володимирівна у 2018 році. У той час як більшість людей отримують «мінімалку» або змушені їхати за кордон, іншим навіть цього мало і вони намагаються ще більше нажитись за рахунок громади.

З відкритих джерел стало відомо, що торік Великоомелянська сільська рада провела два тендери на суму понад 1,5 млн гривень. Підозрюють, що тут є корупційна складова. Перший тендер стосується благоустрою території Вересневого КДНЗ, інший — реконструкції адміністративної будівлі Великоомелянської сільської ради на вулиці Шевченка, 79.

Завдяки сприянню Алли Карпюк, заступниці сільського голови, єдиним учасником та переможцем цих тендерів стала фірма ТОВ «ВІАНА-БУД», кінцевим бенефеціаром якої є її чоловік. Зареєстровано підприємство за місцем проживання батьків Карпюка Віктора Васильовича. Він же є директором цього підприємства та отримує зарплатню.

Так виглядає «відремонтований» фасад, в якому навіть не поміняли старі й гнилі вікна

Упродовж 2018-2019 років ТОВ «ВІАНА-БУД» отримало від Великоомелянської сільської ради 1 187 000 гривень бюджетних коштів за реконструкцію будівлі сільської ради. Роботи мали завершити до кінця 2018 року. Однак утворене незадовго до цих тендерів підприємство, як зазвичай стається, не змогло завершити роботи вчасно.

Щоб приховати, що фірма чоловіка не змогла виконати умови договору, уклали додаткову угоду та 7 листопада цього року переказали на рахунок ТОВ «ВІАНА-БУД» кошти у сумі 192 469 гривень. Вчасно повідомити в системі «ProZorro» про внесення змін до договору, мабуть, забули. Наразі роботи з реконструкції будівлі Великоомелянської сільської ради на вул. Шевченка, 79 фактично не виконано.

Підтверджує наявність корупційної складової та попередньої домовленості те, що ця інформація старанно приховується. Оскільки посада заступника голови сільської ради належить до п’ятої категорії в органах місцевого самоврядування, це зобов’язує Аллу Карпюк щорічно заповнювати декларацію. І справді, у декларації 2018 року Карпюк Віктор Васильович зазначений чоловіком декларанта. Однак вказати нерухоме майно та підприємство чоловіка, яке виконувало будівельно-монтажні роботи за бюджетні кошти, мабуть, забула. Чи, можливо, дружина не знала, де працює її чоловік?

А так будівля виглядає ззаду: з вікнами, затуленими шифером

Алла Карпюк навіть задекларувала понад 7 тисяч гривень благодійної допомоги від ТОВ «ВІАНА-БУД», що суперечить вимогам антикорупційного законодавства. Оскільки відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» посадові особи можуть приймати такі подарунки одноразово, якщо їхня вартість не перевищує одного прожиткового мінімуму, або сукупною вартістю двох прожиткових мінімумів протягом року. Тобто Алла Карпюк незаконно отримала подарунок від юридичної особи ТОВ «ВІАНА-БУД».

Всі ці факти вказують на порушення Карпюк Аллою Володимирівною вимог антикорупційного законодавства. Подання завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій місцевого самоврядування, є адміністративним правопорушенням.

Страждає від цього, як завжди, громада, платники податків. Ні вчасно та якісно реконструйованого приміщення Великоомелянської сільської ради, ні бюджетних коштів.

Ольга КОВАЛЬЧУК


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також