Куди зник «титановий король»?

2090 0

Ми у соцмережах:

Куди зник «титановий король»?

Відомий в Україні бізнесмен Віктор Федоров, якого називали «титановим королем», не приїхав 31 березня у Рівне, хоча його тут чекали і голова Рівненського районного суду Віктор Лопацький, і старший прокурор відділу прокуратури області Юлія Козінська. Адже в цей день мало відбутись третє слухання справи, в якій 46-річного Віктора Федорова звинувачують одразу за трьома статтями Кримінального кодексу України. Бізнесмен таємниче зник.

Ліліпут став магнатом Віктор Федоров був звичайним сільським хлопцем — народився та виріс у селі Ромейки Володимирецького району на Рівненщині. Але мав кілька особливостей — був ліліпутом, мав вперту вдачу, був цілеспрямованим та понад усе любив життя. Двадцять років тому Федоров закінчив вісім класів з грамотою та став студентом бухгалтерського факультету, а потім — вступив до інституту. Займався боротьбою. З 22 до 26 років він зумів підрости на 16 сантиметрів, з 135 до 151, і цим дуже пишався. А потім Віктор залишив спорт, почав безпробудно пиячити. Його покинула кохана дівчина та вийшла заміж за товариша. Федоров хотів покінчити життя самогубством, проте не наважився. Лікувався у нарколога і таки зміг здолати згубну звичку. Почав займатись бізнесом і так успішно, що незабаром вже був членом Ради промисловців і підприємців при Президентові України. Як згодом зізнається Віктор, у той час він «не ходив землею, а літав», все йому вдавалось. У березні 1993 року Федоров поспішав до Мінська. Його автомобіль їхав зі швидкістю майже 150 км/год. Водій Федорова заснув за кермом і збив кілька придорожніх стовпчиків. Федоров у ту мить спав на задньому сидінні. Авто влетіло у водойму та почало тонути. Дверцята виявились заблокованими. Проте в останню мить водію вдалося виламати їх та витягнути Віктора з салону. Він не отримав жодної подряпини. За своє спасіння Федоров вдячний Богові і в 2000 році стає прихожанином церкви Філадельфія. А працює Федоров у ТОВ «Фіко», яке є власником найпотужнішого титанового заводу України. 99 відсотків акцій підприємства належить саме йому.

На Рівненщині з бізнесом не пощастило З’явились бізнесові інтереси у Віктора і на Рівненщині. Він стає власником Бабино-Томахівського цукрового заводу в Гощанському районі. Навіть будує поряд церкву для віруючих. Проте потрапляє під приціл місцевих правоохоронців, які стверджували, що він незаконно привласнив понад два мільйони гривень. У серпні 2000 року стосовно Федорова та ще двох працівників заводу, яких назвуть його спільниками, було порушено кримінальні справи. Міліція інкримінувала Віктору ч.5 ст. 191 (привласнення, розтрату та заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою службовим становищем), ч.2. ст. 364 (зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) та ч.2 ст. 366 (службове підроблення, яке спричинило тяжкі наслідки). Спілкуватись з ним слідчим буде непросто: Федоров юрист за фахом, вважав себе невинним і вперто намагався це довести. Тоді ще ніхто не знав, що судова тяганина триватиме так довго. Районний суд засудив Федорова та ще двох його спільників до різних термінів позбавлення волі, проте у колонію вони не потрапили, бо отримали випробувальні терміни. Спільники Віктора вирок суду не оскаржували, а ось бізнесмен з ним не погодився, адже за рішенням суду половина всього його майна підлягала конфіскації. Верховний Суд відправив його справу на новий судовий розгляд. Апеляційний суд Рівненщини скерував справу до Рівненського районного суду. На попереднє слухання, яке проводив голова райсуду Віктор Лопацький, він не з’явився, а ось на два засідання у лютому приїздив. Звісно, в інкримінованих злочинах підсудний себе винним не визнавав та вперто доводив свою непричетність. — 31 березня судове засідання не відбулося. Із Святошинського районного управління ГУ МВС України в м. Києві ми отримали повідомлення про те, що 25 березня Віктор Федоров зник. Отож слухання справи щодо нього довелося зупинити на невизначений термін, - повідомила «РВ» старший прокурор відділу прокуратури області Юлія Козінська.

Став жертвою перерозподілу? Зникнення генерального директора «Фіко» набуло розголосу, а розслідуванням справи зацікавився особисто міністр МВС України Юрій Луценко. У той день Федоров подзвонив рідним та сказав, що повернеться близько 22.30, але не з’явився. Коли його сестра виглянула, побачила під воротами його «Лексус». Двигун авто працював, а дверцята були відчиненими. Сестра набрала мобільний Віктора, проте телефон... лежав у салоні. Тиждень оперативники відпрацьовували різні версії зникнення Федорова. Головними стали боргові зобов’язання та рекет. Однак ті, хто його викрав, на зв’язок поки не виходили та жодних вимог не висували. Камера спостереження на сусідньому будинку лише зафіксувала авто, яке у день зникнення Федорова довго стояло на вулиці, а потім зникло. За ч. 3 ст. 146 Кримінального кодексу України, тобто за фактом викрадення Федорова, було порушено кримінальну справу. Усіх, хто може чимось допомогти розслідуванню, міліція просить дзвонити в будь-який час доби за телефонами у Києві: 272-44-80, 272-21-23 або 102. А вже 5 квітня Антирейдерська спілка підприємців України повідомила про спробу силового захоплення ТОВ «Фіко». Як повідомив директор спілки, у день спроби захоплення підприємства йому зателефонувала якась людина, повідомивши, що представляє нових власників, а його не впускають на підприємство. Прибувши на підприємство, експерти спілки довідалися, що була спроба збройного захоплення. Один з юристів повідомив Антирейдерській спілці, що 4 березня з’явився новий керівник «Фіко», а попереднього власника під час переоформлення установчих документів не було. У цей час Антирейдерська спілка підприємців України проводить власне розслідування, однак поки не буде озвучувати версії, що з’явилися. Вочевидь, на українському ринку переробки титану відбувається перерозподіл власності. Не виключено, що жертвою цього перерозподілу і став наш земляк.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також