«Купив підробку – бюджет недоотримав 59 грн.» - на Рівненщині стартувала соціальна кампанія проти продажу нелегальних цигарок

741 0

Ми у соцмережах:

«Купив підробку – бюджет недоотримав 59 грн.» - на Рівненщині стартувала соціальна кампанія проти продажу нелегальних цигарок

«Купив підробку – бюджет недоотримав 59 грн.» - саме такі білборди та сітілайти з’явилися цього тижня на Рівненщині.

Організатором виступила Українська Асоціація виробників тютюнових виробів «Укртютюн». Вона закликає не купувати нелегальні цигарки, адже з них не сплачуються податки до державного бюджету.

Проблема тіньового ринку цигарок кожного року погіршується. За останні три роки частка нелегальних тютюнових виробів зросла майже в 4 рази – з 5,8% у 2020 р. до 20,2% у 2023р. Загальні втрати державного бюджету від нелегальних тютюнових виробів оцінюються приблизно у 22 млрд. грн на рік. При цьому 83% підробленої продукції – це підробки відомих міжнародних брендів.

Як заявив перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової і митної політики Ярослав Железняк, за цю суму можна було б придбати 279 танків, 560 БТР або 136 байрактарів.

Поява цих білбордів саме у нашому регіоні невипадкова. Адже, за даними Kantar, 5,5% всіх цигарок, що продавалися в Рівненській області у 2022 р., були нелегальними.

Лідерами серед регіонів традиційно були Дніпропетровська (20%) і Одеська (13%) області. Але тим не менш, у наших сусідів показники нелегальної торгівлі цигарками все ж таки значно скромніші, ніж у Рівненській області. Наприклад, у Житомирській області – лише 0,2%, а у Волинській – 0,1%.

Найчастіше нелегальні цигарки реалізують в кіосках (35%) та магазинах (33%). Також доволі часто їх поширюють вуличні торгівці (19%) і на відкритих ринках (10%).

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також