Куріння школярів на Рівненщині залежить від батьків, а вживання спиртного — від компанії

1054 0

Ми у соцмережах:

Куріння школярів на Рівненщині залежить від батьків, а вживання спиртного — від компанії

Проблема куріння та вживання алкоголю серед дітей на Рівненщині не нова. Нещодавно було проведено анонімне опитування серед учнів шкіл в області, щоб зрозуміти, наскільки масштабною є ця проблема.

Дослідження показало, що курять лише 9% школярів, а 91% опитаних вказав, що йому не цікаві цигарки. Однак чим старшими стають діти, тим рівень куріння різко зростає — до 29,2% серед хлопців та 20,7% серед дівчат. Опитування демонструє, що кожен четвертий старшокласник та студент ПТУ курить.

Більше половини тих, хто курять, вказали, що почали вживати цигарки з цікавості, 30,4% дітей курять, щоб зняти стрес, а 15% дітей почали курити вслід за своїми друзями. Найбільш популярним є куріння електронних цигарок — 68,3% хлопці та 89,7% дівчата.

Щодо вживання спиртного, то 27,6% школярів вказали, що вживають алкогольні напої. П’ють більше дівчата — 30%, проти 25% серед хлопців. Найбільш поширеними алкогольними напоями серед школярів на Рівненщині є вино, шампанське та пиво. Найменшою популярністю користуються міцні напої. Найбільше школярів — 54,3% вживають алкоголь вдома під наглядом батьків, 18,9% вживають на вечірках і 11,9% школярів вживають на природі.

Сергій Бернадський, завідувач відділу моніторингу та реагування на небезпеки:

— Щоб боротися з проблемою, потрібно розуміти, чому вона виникає. Перше питання, яке ми одразу задали собі після дослідження, де діти беруть цигарки. Всі знають, що продавати тютюнові вироби неповнолітнім заборонено. Як свідчить практика, ця заборона не убезпечує дітей. І це уже питання до власників магазинів та правоохоронців. Другий важливий момент — це те, чому діти починають курити. Дослідження чітко демонструє, якщо у родині батьки курять, то дитина теж цікавиться тютюновими виробами. У нас є лише 5% школярів, в сім’ї яких жоден з батьків не курить. Тому висновки робіть самі. Дитина, наче губка, повторює за батьками. Через це дорослим потрібно замислитись, який приклад вони дають своїм дітям. Стосовно вживання алкоголю, то тут чітко прослідковується те, що все залежить від компанії, в яку потрапила дитина. Адже 61,6% дівчат та 55,4% школярів сказали, що п’ють алкоголь винятково в компанії.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також