Кузнецовськ хотіли перейменувати ще у 90-х

2856 0

Ми у соцмережах:

Кузнецовськ хотіли перейменувати ще у 90-х

Прийнявши закон про заборону тоталітарної символіки, Верховна Рада проголосувала і за додаток до нього, який рекомендує за рік перейменувати радянські назви сіл, міст та вулиць. На Рівненщині, окрім містечка атомників Кузнецовська, є кілька таких сіл. У Радивилівському районі — село Жовтневе, яке колись називалося Пляшева. На Дубровиччині збереглося Партизанське...

кузнецовськ За законом, який прийняла Верховна Рада, але який не набрав чинності, бо його не підписав президент, перейменовувати чи то села, чи то міста, чи то вулиці мають лише за згоди громад. Юрій Кравець, заступник міського голови Кузнецовська:

— У 1992 році міська рада вже приймала рішення про перейменування Кузнецовська на Вараш, проте тоді справа з місця так і не зрушила через заплутаність українського законодавства. І цього разу так само може бути. Нині у місті йде жваве "вуличне" обговорення цієї теми. Частина людей вимагає, щоб місто перейменували, частина — проти, більшість не визначилася, звикла до цієї назви і не розглядає її через призму радянської ідеології. Офіційно на цю тему ще не дискутували. Кузнецовськ свою назву отримав одразу. Селище атомників, яке згодом стало містом, почали будувати на території села Вараш, яке влилося згодом у Кузнецовськ, нині такий мікрорайон є, кілька сільських вулиць збереглося. Перед тим як перейменовувати, потрібно провести широку інформаційну кампанію, зібрати матеріали про Миколу Кузнецова. З того, що навіть можна зрозуміти із книги Медведєва, загін Кузнецова був диверсійно-розвідувальним, він проводив акції, щоб підірвати національний рух українців. У Західній Україні місто не має права носити ім'я терориста. Як на мене, відтягувати перейменування не потрібно, а то тему так і заговоримо. Добре було б, якби це хоча б наполовину фінансувалося із держбюджету.
Тарас Гордійчук, голова Радянської сільської ради на Млинівщині:
— Якщо гроші дадуть із держбюджету, будемо перейменовувати, а у нас коштів на це немає. У селі про те, щоб повернути стару назву — П'яне чи П'яннє — чи нову дати, навіть не говорять. У людей інші проблеми — як з новими тарифами та високими цінами на все вижити.
Олександр Дехтярчук, народний депутат України від південних районів Рівненщини:
— Я б не хотів жити у селі, яке має назву Жовтневе чи Радянське. Але перейменовувати населені пункти чи вулиці без згоди громади — недопустимо. Наприклад, я живу у Дубні на вулиці Забрама. Колись вона звалася Іванова, але на початку 90-х мешканці самі згуртувалися і заявили, що хочуть повернути стару, дорадянську назву. В Україні давним-давно потрібно було перейменувати радянські топоніми і забути про них. Щодо коштів, то їх не потрібно багато. Місцеві громади помаленьку справляться, а людям взагалі це не коштуватиме нічого. Довідка про перейменування чи заміна прописки у паспорті — безкоштовна.
Алла САДОВНИК.
tag:перейменування


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також