Квартир набудували більше, ніж є покупців

3332 1

Ми у соцмережах:

Квартир набудували більше, ніж є покупців

У Рівному за минулий рік кількість зданих в експлуатацію квадратних метрів житла скоротилася майже наполовину. Експерти прогнозують, що в подальшому на будівельний ринок міста чекає застій. Адже пропозицій придбати квартиру в новобудові набагато більше, ніж охочих її купити. Через це міська влада хвилюється, чи не вплине це на показник безробіття.

Володимир Хомко, міський голова:

Одним із основних критеріїв, які показують стан будівельного ринку, є кількість зданого в експлуатацію житла. У минулому році в Рівному було завершено та здано в експлуатацію дві багатоповерхівки на вулицях Костромській та Гагаріна. Однак якщо проаналізувати цифри, то можна побачити, як скорочується будівельний ринок. Мабуть, це усі відчули. Адже попиту на нове житло стало набагато менше. Тому будівельна галузь на це миттєво відреагувала. Адже у 2016 році в Рівному було здано в експлуатацію 104 000 кв. м нового житла, у 2017 році — 150 000 кв. м, а в 2018 уроці здали близько 80 000 кв. м. На мою думку, це недобре. До цього усі кричали, що у Рівному багато будують. Насправді зведення будинків створило велику кількість робочих місць, а наше місто отримало багато податків. Якщо будуть менше будувати, то надходження до нашого бюджету скоротяться. Уже очевидно, що ця динаміка вплине на бюджет міста 2019 року.

Ігор Мічуда, керівник обласної ДАБІ:

На будівельному ринку завжди спочатку відбувається великий стрибок, а потім усе завмирає. Теперішня тенденція зменшення будівництв пояснюється тим, що ринок уже перенасичений житлом. За ці кілька років у Рівному багатоповерхівок звели більш ніж достатньо. Окрім цього, була побудована велика кількість котеджів. Через це й будівництва завмерли. Такий період застою зберігатиметься до того часу, поки усі набудовані квадратні метри не викуплять.

Схожа ситуація була у 2005-2006 роках. Період падіння тривав аж до 2010 року. Після цього знову був невеликий стрибок, а потім повна стагнація. Великого здешевлення вартості житла не варто очікувати. Адже це залежить від того, які кошти забудовник вкладав у своє будівництво. Якщо будинок зводився власним коштом підприємця, то він може дещо зменшити вартість квартир у ньому, щоб швидше продати. Але якщо на будівництво багатоповерхівки залучали кошти у банку або інвесторів, то такого не варто очікувати.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також