— Квашені продукти — це пребіотики, які є хорошою поживою для корисних бактерій, що живуть у товстому кишечнику і впливають на дуже багато процесів: на здоров’я нервової системи, профілактику втрати пам’яті, профілактику хвороби Альцгеймера, запалень кишечнику і багатьох видів раку, а також цукрового діабету 2 типу, ожиріння і багато інших, — розповідає відома лікарка-дієтологиня Оксана Скиталінська.
За її словами, з віком мікрофлора кишечнику старіє, а це означає, що корисних бактерій стає все менше, і на зміну їм приходять недружні та відверто ворожі бактерії. Щоб цього не сталося, дієтологиня радить вживати квашені овочі, особливо тоді, коли їсте м’ясні чи рибні страви.
— Лимони — це не просто джерело вітаміну С, а й багатьох біологічно активних речовин, зокрема, гесперидину, нарінгеніну та спермідину, які є сповільнювачами багатьох білкових молекул, що утворюються при запаленні та старінні, зокрема, прозапальної молекули Nfkb, — додає дієтологиня.
Як заквасити лимони?
Оксана Скиталінська пропонує спершу заквасити один-два лимони для проби. Поріжте лимони так, як хочете, і поскладайте в банку, перекладаючи калиною. Приготуйте підсолену воду (приблизно 1 неповна чайна ложка солі на склянку води, коли солі буде забагато, лимони не вквасяться) і залийте нею лимони. Накриваєте кришкою і чекаєте мінімум тиждень-два або й місяць, якщо лимони порізані великими шматками. Коли вквасяться, покладіть у холодильник і смакуйте.





