«Лебединка» у Рівному є — лебедів нема

562 0

Ми у соцмережах:

«Лебединка» у Рівному є — лебедів нема

У Рівному тепер є ще одна назва, яку не зрозуміють немісцеві. Досі найбільший подив у гостей Рівного викликала «народна» назва міського кладовища — «Молодіжне». Тепер додалася ще одна. Територія навколо невеличкої водойми у центрі Рівного, яка спочатку звалася «Комсомольським парком», а у нові часи була перейменована на «Парк молоді», теж має «народну» назву — «Лебединка». Але жодного лебедя ви там вже давно не побачите — птахи, що колись прикрашали цю водойму, тепер там не живуть. У водоймі тепер плавають мартини та дикі качки. Нема вже і плавучого будиночка, який щороку спускали на воду комунальники з міського тресту зеленого господарства. Так куди ж поділися прекрасні птахи, символ парку? Розгадка виявилася простою — волелюбні лебеді просто перелетіли з позеленілого ставку на Устю, де і риби більше, і цікавих роззяв-перехожих менше.

Олег Павлюк, директор Рівненського зоопарку:

— Насправді історія прозаїчна: ті лебеді, які були на озері у парку, минулого року перелетіли на Устю, там загніздилися і вивели пташенят — рівняни бачили, як вони там плавали і за собою водили по річці. Здається, було п’ять пташенят. Молодняк має сіруватий колір, а от після линьки птахи стають абсолютно білими — пам’ятаєте казку про гидке каченя? У нас була велика надія, що вони разом із пташенятами, коли ті вже стануть на крило, повернуться на «Лебединку». Вони б там шикарно виглядали. Тому інших лебедів сюди в цьому році не пускали, щоб не створювати конкуренції. Але, на жаль, вони так і не повернулися — знайшли місце за Оствицею — птахам комфортніше в очереті, там спокійно. Очевидно, та пара уже залишиться жити у природних умовах зі своїми дітьми. Тому ми вже зараз на зиму нікого не будемо випускати на озерце, а наступного року випустимо інших. У нас є ще лебедині пари в зоопарку, когось виберемо, хто переїде на Лебединку. Будиночок для них має міський трест зеленого господарства, його тому й не спускали на воду, бо не дочекалися лебедів.

Юрій Ойцюсь, керівник парку історичної реконструкції «Оствиця»:

— Улітку бачили лебедів, а потім вони, мабуть, у глибину далі перебралися. Тут спокійніше місце, головне, не дати, щоб його забудували. Тут бувають різні птахи, яких люди у місті в повсякденному житті й не побачать — вусата синиця, довгохвоста синиця, сіра чепура, попелюхи, шугайчики, навіть двох круків помітили.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також