Лікарі: найчастіше грибами отруюються ті, хто збирає їх з дитинства

1728 0

Ми у соцмережах:

Дощі цього року повернули у ліси Рівненщини і гриби, яких було мало попередніми посушливими літами. Проте заразом зростає і кількість отруєнь ними. На Рівненщині вже зафіксували кілька випадків, а цими вихідними на Сарненщині, наївшись печериць, помер 51-річний селянин. Лікарі просять рівнян бути уважними і розповідають, що у групу ризику найчастіше потрапляють затяті грибники.

грибник

Фото ілюстративне
Смертельне отруєння грибами трапилося цими вихідними у селі Кричильськ. 51-річний Юрій наївся посмажених грибів, які назбирав сам на території села. Чоловік був певним, що їсть печериці, проте за деякий час став почуватися зле. Врятувати медикам районної лікарні його життя не вдалося. За останні два роки це перший летальний випадок від отруєння грибами на Рівненщині. Які саме гриби замість їстівних печериць посмажив Юрій, наразі невідомо. Печериці загалом мають чимало видів, серед яких – і отруйні. Окрім того, їх часто плутають з блідою поганкою. Печериця
Печериця
Загиблий працював завгоспом у школі. У нього залишилися діти та дружина. Лікарі розповідають, що найчастіше жертвами «тихого полювання» стають затяті грибники – ті, які знаються на видах з дитинства і сміливо збирають гриби у власний кошик. Останніми роками на Рівненщині масових отруєнь грибами, які особливо тяжко піддаються лікуванню, не було. Не так через більшу обережність грибників, як через посушливі попередні літа, через які в області не родили гриби. Цьогоріч уже зафіксували кілька випадків отруєнь. Ще у квітні двоє мешканців села Хотинь Березнівського району отруїлися зморшками. Смертельний випадок у Кричильську фактично – другий офіційно зареєстрований. Завідувачка відділення інтенсивної терапії екстракорпоральних методів детоксикації обласної лікарні Наталія Овсійчук розповідає, що цього року до її відділення з отруєннями грибами рівняни ще не потрапляли, проте зазвичай на лікарняних ліжках опиняються мешканці північних районів, які з дитинства збирають гриби. - Від отруєння часто не застережені навіть ті, хто, здавалося б, знає кожен гриб, - зазначає пані Овсійчук. – Є три види токсинів грибів. Найчастіше зустрічаються ті, що уражають печінку. Симптоми отруєння проявляються десь за годин шість, клінічні прояви тривають до 24 годин, а далі настають ускладнення, від яких людина помирає. Якщо вчасно звернутися по медичну допомогу, життя можна врятувати. Для людей, які не знаються на грибах, радимо навіть не братися їх збирати. Якщо у кошик потрапила бліда поганка і ви її помітили, перебираючи гриби вдома, варто викинути всі. Їстівні гриби мають властивість втягувати у себе токсини отруйних грибів і стають небезпечними. Можуть стати отруйними і ті, що росли біля поганок. бліда поганка
Бліда поганка
У Рівненському обласному лабораторному центрі МОЗ зазначають, що 95% смертельних випадків – через потрапляння у їжу блідої поганки, токсини якої термічна обробка не вбиває. Окрім того, найбільш небезпечні мухомори, несправжні опеньки, рядовки, строчки та дощовики. Спеціалісти лабораторного центру радять збирати і купувати тільки добре знані гриби, найкраще ті, що не мають отруйних «двійників». Сумнівні гриби не варто готувати і, тим більше, куштувати сирими. Купувати гриби варто, зазначають, тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках). Також рекомендують не збирати гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах, оскільки гриби всмоктують токсини з навколишнього середовища. Не можна брати грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих. Варто бути уважним, збираючи пластинчаті гриби, під які часто «маскуються» отруйні. Не можна збирати “шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюха гриба білого кольору. Не можна вживати грибних страв малолітнім дітям, вагітним та жінкам, які годують грудним молоком малюків. Принесені з лісу гриби потрібно ще раз перевірити вдома і готувати у день збору, пролежавши, вони стають отруйними. Також суворо дотримуватися правил консервування грибів радять спеціалісти. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати ботулізм. Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано, негайно викликайте "швидку», а гриби, які залишились, не викидайте – їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, додають у лабораторному центрі.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також