Лікарняний для підприємця

7299 0

Ми у соцмережах:

Лікарняний для підприємця

Раніше, коли працювала на заводі інженером, профспілка в разі хвороби оплачувала усім лікарняні, а також декретну відпустку тощо. Зараз вже кілька років я приватний підприємець і навіть з серйозним захворюванням лікарняний не беру, бо хто ж його оплатить? А як бути при народженні дитини або коли необхідно доглядати за непрацездатними батьками? Чи передбачені якісь соціальні виплати для підприємців і куди за ними звертатися?

Раніше, коли працювала на заводі інженером, профспілка в разі хвороби оплачувала усім лікарняні, а також декретну відпустку тощо. Зараз вже кілька років я приватний підприємець і навіть з серйозним захворюванням лікарняний не беру, бо хто ж його оплатить? А як бути при народженні дитини або коли необхідно доглядати за непрацездатними батьками? Чи передбачені якісь соціальні виплати для підприємців і куди за ними звертатися? Зоя Волощук, Рівенський район.

На запитання читачки відповідає адвокат Олександр Бражніков: — Законом передбачено, що право на матеріальне забезпечення у зв’язку з втратою заробітної плати (доходу) внаслідок тимчасової втрати працездатності, в тому числі догляд за хворою дитиною, дитиною-інвалідом, хворим членом сім’ї, а також при вагітності та пологах, догляду за малолітньою дитиною мають застраховані особи. Особи, які займаються підприємницькою діяльністю (забезпечують себе роботою самостійно), мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за умови сплати страхових внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Цей Фонд надав роз’яснення, що суб’єкти підприємницької діяльності — фізичні особи, які не використовують найману працю та обрали особливий спосіб оподаткування своїх доходів, вважаються застрахованими з дня сплати встановленого розміру податку (єдиного податку), що підтверджується довідкою органу державної податкової служби, в якому платник податку стоїть на обліку, і набувають статусу страхувальника з дня реєстрації в робочому органі Фонду. Підставою для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності, при вагітності та пологах є виданий листок непрацездатності. Робочі органи відділень Фонду повинні розглянути документи для призначення допомоги з тимчасової втрати працездатності по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку в десятиденний термін з дня їх надходження, на це є відповідні інструкції, як і для обчислення середнього доходу суб’єктів підприємницької діяльності. Враховуючи це, рекомендую пані Зої звернутися з відповідними документами до виконавчої дирекції відділення Фонду соціального страхування, адже підприємці часто ігнорують цим своїм правом, а даремно.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також