Ліс на експорт: зло чи благо?

1235 0

Ми у соцмережах:

Ліс на експорт: зло чи благо?

На сесію облради двоє депутатів підготували ідентичні звернення до центральних органів влади з проханням не скасовувати мораторій на експорт деревини. Але у фракції БПП немає одностайності з цього питання. Зокрема, четверо депутатів — керівники лісгоспів, не погоджуються з думкою колег, що заборона вивезення рівненського лісу є хорошою ідеєю.

Під час обговорення звернень на комісії, які депутати з політичних мотивів об’єднувати не захотіли, керівник Рокитнівського лісгоспу Анатолій Петрук виступив проти заборони експорту. Зазначив, що з 90 кубів лісу, який зрізують у лісгоспі щороку, в Україні можуть купити лише 40 кубів, а решту 50, за його словами, дівати нікуди, бо достатньої кількості деревообробних підприємств, мовляв, нема. Ліс вагон Сергій Івашинюта, головний лісничий області: — Щороку на Рівненщині лісгоспи вирізають 1,2 млн. кубів лісу, 30% з яких ішло на експорт. Якщо запрацюють «Українські лісопильні» у Костополі, то проблем у наших лісгоспів не буде, тим більше, що зникнуть конфліктні ситуації з залізницею, яка не може надати достатньої кількості вагонів для транспортування деревини (просимо 1000, а дають 300-400), бо у межах області вантажівками можна перевозити. Але наразі в Україні не можуть скупити всю деревину, яку ми маємо зрізати. Та й експорт приносить на 10-20% більше доходу лісгоспам. А не буде доходу — не вистачатиме грошей на насадження нового лісу та догляду за ним. Мисько

Депутати Мисько, Охремчук, Крук
В Україні немає підприємств, які насправді виготовляють меблі на експорт, а не просто дошки ріжуть і називають це переробкою. При цьому ліс ріжуть в усьому світі, бо є заказники, де його потрібно зберігати, а є експлуатаційні ділянки, які призначені для вирубки. Скільки з Білорусі та Росії на ЄС вивозять! Сосну, наприклад, у віці 80 років потрібно вже зрізувати, бо вона не росте майже і деревина втрачає свої властивості. А окрім того, у нас, як і по всій Європі, масово всихає ліс. Якщо за рік ми вирізуємо близько 1,2 млн. кубів, то сухими вже нині є близько 4 млн. кубів. Якщо такі дерева вчасно не зрізати, то вони потім згодяться тільки на дрова. І на складі таку деревину довго не протримаєш, тож якщо не буде збуту, буде втрата коштів для держави. Віктор Охремчук, депутат Рівненської обласної ради: — Звісно, що директори лісгоспів — проти мораторію на експорт деревини, бо ж це зв'язує їм руки. Мораторій, який діяв, показав, що деревину лісгоспів таки скупляють в Україні. Наприклад, на недавньому аукціоні придбали всю сосну, запропоновану місцевими лісгоспами, причому на 30% дорожче, аніж пропонували. Якщо не буде мораторію, українські виробники не зможуть купувати деревину, на аукціонах підніматимуть ціни до захмарних, бо за негласної вимоги все, що не куплено на торгах в Україні, можна експортувати. До речі, якщо будуть залишки деревини, її, можливо, дешевше продаватимуть. Це зможе вплинути на незаконну вирубку — її стане менше.
Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також