Літо-2024: синоптики розповіли, що очікують на Рівненщині (ВІДЕО)

1185 0

Ми у соцмережах:

Літо-2024: синоптики розповіли, що очікують на Рівненщині (ВІДЕО)

Метеостанція в Сарнах — одна з трьох, що працюють на Рівненщині. Ще дві розташовані в Дубно та обласному центрі. Її основне завдання — фіксувати погодні явища і що три години передавати дані телеграмою до українського гідрометцентру, де складають прогноз погоди.

Метеостанції Сарни — 80 років, який температурний максимум зафіксували за всю історію спостережень та чого чекати влітку 2024, дізнавалися кореспонденти Суспільного.

Агрометеорологиня Ірина Леончик веде спостереження за ділянкою картоплі на метеостанції "Сарни", де фіксує стан ґрунту та ріст сільськогосподарських рослин. Ці дані є основними при оцінці зміни клімату, а також важливі для фермерів:

- Чотири повторності розбиті й ми кожні 10 рослин постійних спостерігаємо висоту рослинок, коли культура досягає масової фази розвитку і в кінці декади.

Також на станції вимірюють температуру повітря, ґрунту, кількість опадів, вологість, рівень радіації та інше. Тут працюють п'ять метеорологів та один радіометрист.

- Метеорологічна будочка називається — психрометрична. Тут у нас встановлений сухий термометр і змочений. Це для визначення вологості повітря,зазначила метеорологиня Надія Захожа.

Усі показники приладів з майданчика автоматично передаються на комп'ютер. За цими даними фахівці складають прогноз погоди.

Метеорологічна станція "Сарни" працює 80 років. За цей час, найвищу температуру повітря метеорологи зафіксували 31 липня 2015 року — 35,2º тепла.

За словами начальниці станції Лідії Собченюк, влітку 2024 року таких показників фахівці не очікують:

- Літо буде, звичайно, теплим. Найтеплішим місяцем, як завжди в нас спостерігається липень і початок серпня. Але таких аномально високих температур – не очікуємо багато. Однак період відносно жарких днів збільшився. Нагрівається повітря. Не встигає охолоджуватися навіть за нічний період і тому здається, що таке жарке літо.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також