Ліцензія буде, а який тариф?

1145 0

Ми у соцмережах:

Ліцензія буде, а який тариф?

Умови для запуску рівненського сміттєпереробного заводу в столиці нарешті створили, але прописали в них ще не все. Насамперед невідомо, яким буде тариф на переробку сміття та наскільки від цього зростуть суми у платіжках рівнян, — кажуть місцеві сміттярі.

горбачук микола_смиття

Микола Горбачук
Нині суто за вивезення твердих побутових відходів мешканці щомісяця платять від 8,53 до 15 гривень з людини, залежно від типу помешкання та благоустрою. Але плата за переробку може бути набагато вищою. Микола Горбачук, директор рівненського сміттєпереробного заводу та в.о. директора «Санком-Рівне»:
— Щоб завод запрацював як сміттєпереробний, а не лише як сортувальний, спершу потрібно отримати ліцензію. Пакет документів для цього уже готуємо. Але Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, поки що не затвердила тариф на переробку відходів — можливо, його розмір залежатиме від глибини переробки, морфології сміття, ще від чогось. Так само поки незрозуміло, хто і в яких частинах його платитиме: повністю споживач або частину оплачуватиме держава чи місто? Розглядається ще варіант, що цей тариф перекладуть на виробників тари. Можливо, тоді продукція подорожчає, але в такому разі рівняни ще й економити почнуть — частіше відмовлятимуться від поліетилену на користь паперових пакетів або ж братимуть на закупи власну багаторазову тару. До слова, у Польщі переробка однієї тонни сміття коштує 60 євро, в інших країнах ще вище. Але іноземці й смітять набагато більше за нас, бо рівень життя вищий. Кожен рівнянин в середньому викидає щодня по 700 грамів сміття. А щоб із рівненських побутових відходів виробляти альтернативне паливо, треба буде залучати інвесторів.
А от на сусідній Львівщині, де лише планують збудувати сміттєпереробні заводи, три різних підприємці уже назвали три різних цифри, за які вони погодилися би прийняти на переробку одну тонну твердих побутових відходів — 290 грн., 680 грн. та 750 грн. При цьому вартість вивезення сміття у Львові та по області, за словами заступниці голови Львівської облдержадміністрації Ірини Гримак, становить близько 550 гривень за тонну.
Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також