Колишнього військкома Луцюка вже «відмазують»

2468 0

Ми у соцмережах:

Комісари «побували» на засіданні Апеляційного суду Рівненщини завдяки відеозв’язку, не виходячи зі слідчого ізолятора

Не минуло й двох місяців з того часу, як Рівне зганьбилося на всю Україну через відео, на якому обласний військовий комісар Сергій Луцюк лупить битою одного із своїх підлеглих, а Віталій Козачук, районний військовий комісар Рівного, це все знімає на телефон. Згідно з кодексом офіцерської честі з обох мали би зірвати погони і приректи на пожиттєве громадське презирство. Та де та честь у «офіцерів», які ледь впихують свої животи у службові мундири? Мабуть, не все добре із офіцерською честю і у колег затриманих воєнкомів, які гуртом кинулися їх «відмазувати», просячи суд відпустити Луцюка та Козачука з-під варти. Нагадаємо, що за «танці з битою» обом загрожують чималенькі терміни ув’язнення.

Першою колегія суддів розглядала прохання Сергія Луцюка, якого до суду не привезли. Він свідчив по відеозв’язку зі слідчого ізолятора. Спочатку троє (!!!) адвокатів Луцюка наполягали на тому, що слідчі порушили процедуру внесення його кримінальної справи у Єдиний реєстр досудових розслідувань, а ще неправильно її трактують. Після виступу адвокатів заговорив і сам воєнком Сергій Луцюк, який переконував, що не перевищував своїх службових повноважень:

Ця подія відбулася 26 квітня. На роботі я його не бив, це неправда. Усе відбулося в позаробочий час. Він прийшов до мене додому. Подія виникла на фоні неприязних стосунків між нами. Це узагалі було не пов’язано з несенням військової служби.

Для того, щоб ще більше переконати суддів, виступили представники військового командування «Захід», яке базується в Рівному. Офіцери почали говорити, що знають колишнього обласного військового комісара лише з кращої сторони.

— Близько двох місяців я виконую обов’язки командувача, бо той перебуває безпосередньо в зоні бойових дій, — почав свій виступ т.в.о. командувача військ ОК «Захід» Юрій Колос. — У підпорядкуванні нашого командування перебуває вісім центрів комплектування в областях. Під керівництвом Луцюка обласний центр комплектування виконував завдання на оцінку «добре».

Командир рівненської військової частини Вадим Гайдей зауважив, що обласний військкомат ні разу не провалював завдання з мобілізації. До військової частини постійно прибували чоловіки для підготовки та відправлення у бойові бригади Збройних сил України. Мовляв, всі мобілізовані Луцюком солдати були «мотивованими людьми».

Згадані офіцери просили відпустити колишнього обласного воєнкома на їхні поруки.

Це не переконало прокурора Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Миколу Кляпка, який повідомив, що саме триває перевірка статків та майна сім’ї колишнього військового комісара Рівненщини. І є підозри у його можливому незаконному збагаченні. Тож коли підозрюваного випустять, то він зможе вчинити дії, які будуть перешкоджати слідству.

Судді зважили усі ризики й вирішили не пом’якшувати запобіжний захід для Сергія Луцюка. Його і надалі триматимуть під вартою. Комісара звинувачують у перевищенні влади та службових повноважень, вчинене в умовах воєнного стану (ч. 5 ст. 426–1 КК України). За таке загрожує покарання до 12 років позбавлення волі.

А от за колишнього комісара Рівненського району Віталія Козачука не було стільки охочих вступитися. Він мав переконувати суд самотужки. Найбільше представників Феміди цікавило те, де у нього взялися наркотики — під час затримання у нього вилучили вісім пакетиків з білою речовиною, яка схожа на метамфетамін. Також було знайдено знаряддя для вживання наркотичних речовин.

Мені самому дивно, звідки вони з’явилися, — відповідав суду Віталій Козачук. — Я не мав ніяких наркотиків. Але на мене в під’їзді налетіли вісім осіб у масках. Вони й дістали з моєї кишені пакети з невідомою речовиною, яка з’явилася у мене в кишенях.

Такі пояснення теж не переконали суд. Тому його теж залишили під вартою без права внесення застави до 25 вересня. Йому інкримінують незаконне зберігання психотропних речовин з метою збуту у великих розмірах (ч. 2 статті 307 КК України).

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також