Макарони для прокуратури у Рівному

4190 0

Ми у соцмережах:

Макарони для прокуратури у Рівному

Скандал навколо закупівлі макаронів для освітніх закладів Рівного розгорівся не на жарт. Звичайна для чиновників схема закупівлі за завищеною ціною через фірму-прокладку цього разу не спрацювала — невідповідність ціни закупівлі макаронів та їхньої справжньої вартості стала відома усім. Тим більше, що перед цим був такий самий скандал із закупівлею яєць та інших харчів для Міністерства оборони. Одразу після цього керівник міського управління освіти Богдан Турович зник зі свого робочого місця. Але він тепер не в слідчому ізоляторі, де міг би знаходитись після пред’явлення підозри відповідно до статті Кримінального кодексу, яка передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Туровича, який має відповідати за оборудку з макаронами, просто «відсторонили від виконання обов’язків». Саме так у нас карають посадовців, які, на відміну від пересічних громадян, перебувають із законом у дещо інших відносинах.

Чому Туровича не затримали? Ось версія прокуратури: «Рівненською окружною прокуратурою 10 лютого цього року розпочато досудове розслідування за фактом заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану. Йдеться про закупівлю продуктів харчування для дошкільних закладів Рівного, ймовірно, за завідомо завищеними цінами. До перевірки, окрім правоохоронних органів, залучаються і фахівці інших державних служб. У ході слідства буде надана оцінка діям посадових осіб, відповідальних за проведення цих закупівель. Крім того, вирішується питання щодо представництва інтересів держави шляхом визнання недійсними (розірвання) вказаних договорів у судовому порядку».

У перекладі на нормальну мову згадане повідомлення виглядає так — прокуратура не може визначити, яка саме посадова особа винна у скоєному злочині. Справді — загадка! Усі знають, що посадовою особою є Богдан Турович, а прокуратура про це не відає. І буде цю посадову особу дуже довго шукати. Аж поки скандал не забудеться, а «відсторонений» чиновник замість того, щоб відповідати за свої дії у суді, тихенько повернеться на свою посаду, отримавши грошову компенсацію за вимушений прогул. Бо «загадка з макаронами» дуже складна для прокуратури.

Микола НЕСЕНЮК.

Коментарі

Віктор Жабчик, директор рівненської макаронної компанії «Віліc»:

— Скажу вам, як спеціаліст, що ця ціна на макарони необ’єктивна. Те, що стверджують на загал чиновники, то все неправда. Наприклад, борошно з твердих сортів пшениці коштує 49 гривень за кілограм. А макарони з такого борошна обійдуться у близько 63–65 гривень. Це якби для рівненських шкіл та садків з-за кордону везти макарони, то могла бути така ціна. Але й це не факт, бо могло б бути дешевше. Зізнаюсь, що я ледь стримуюсь від інформації про цю закупівлю. Вона викликає у мене винятково негативні емоції. Впевнений, що люди, які закуповують за такою ціною макарони для дітей, взагалі не мають права працювати на державній службі. Ними мають займатися правоохоронні органи. Адже є об’єктивні підозри, що тут щось не так.

Від себе скажу, що нашу компанію знають всі у світі. Що говорити, якщо ООН закуповує у нас 3 тисячі тонн макаронів. Однак ми уже довгий час намагаємося уникати співпраці з чиновниками. Причина одна-єдина — корупція. І всі знають, що я «відкатів» не даю. Ні чиновникам, ні податковій, нікому. Завдяки такій філософії ведення бізнесу наша фірма протрималася такий довгий час на ринку та лише розвивається. Саме через корупцію у нас і виходять макарони для дітей по 109 гривень за кілограм, яйця для армії по 17 гривень, а картопля — по 20 гривень за кілограм.

Марина Кузмічова, заступниця міського голови Рівного, яка відповідає за освітній напрям:

— Коли стало відомо про цю ситуацію, то я почала з’ясовувати, що сталося. Точно відомо, що макарони для шкіл та садків Рівного повинні були бути закуплені на тендері. Однак торги не відбулися з тієї причини, що на них не прийшов жоден учасник. Якщо тендер не відбувається, то за законом підписується договір з попереднім постачальником. Постачальником у минулі роки була ця компанія. Попередній постачальник поставляє продукцію до моменту оголошення нового тендера. Саме завдяки таким діям вдається забезпечити безперервність харчування в освітніх закладах міста. Наразі пропозиція по тендеру формується. Управління освіти в попередні роки співпрацювало з цим постачальником, однак таких проблем не виникало. Взагалі мені зараз важко сказати, як таке могло трапитися. На даний момент формується комісія для проведення службового розслідування, яка має перевірити усі ціни, за якими постачалися харчі. Адже, окрім макаронів, ще є сухарі, олія та інше.

За результатами службового розслідування будемо давати рекомендації, як діяти далі. Хоч закон дає нам два місяці, проте плануємо провести службове розслідування за два тижні. Адже справа резонансна та на слуху в суспільства. Вже відомо, що макарони було закуплено за ціною 109 гривень за кілограм. За такою ціною управління закупило макаронів більш ніж на 22 тисячі гривень. Ця угода з постачальником уже розірвана. Він погодився повернути кошти за макарони. У свою чергу, начальника управління освіти Богдана Туровича було відсторонено від виконання службових обов’язків до закінчення службового розслідування.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також