Маслюки у власному саду: як виростити лісові гриби просто на ділянці

Маслюки – справжній делікатес серед грибів. Вони мають насичений смак, приємний аромат і підходять до найрізноманітніших страв.

2 хв. читання

Зазвичай за ними вирушають до лісу, але їх цілком можливо виростити просто у своєму саду. 

Цей процес не тільки цікавий і нескладний, а ще й дає можливість отримати екологічно чисті гриби вдома. Дотримуючись кількох простих кроків, уже за кілька місяців можна зібрати свій перший грибний урожай.

Покрокова інструкція
Крок 1: оберіть правильне місце.
Маслюки в природі найчастіше з’являються під соснами, рідше – під ялинами чи модринами. Ідеальна ділянка у напівтіні, з легким кислим ґрунтом, бажано піщаним. Якщо у вас немає хвойних дерев, посадіть хоча б одну молоденьку сосну, щоб створити максимально природне середовище для грибів.

Крок 2: підготуйте грибницю.
Є два способи отримати міцелій:

готовий міцелій купується у вигляді паличок, зерен або субстрату в спеціалізованих магазинах;

природний міцелій – зібрані в лісі перезрілі шапки маслюків потрібно подрібнити й замочити у воді на добу. Потім рідину проціджують і поливають нею обрану ділянку.

Крок 3: посадка і полив.
Ділянку слід розпушити, прибрати бур’яни й додати трохи хвої або тирси. Висаджування міцелію проводять на глибину 5-10 см. Розподіливши його рівномірно, засипте шаром землі, злегка утрамбуйте й добре полийте теплою водою. Подальший догляд включає регулярний полив, особливо в спеку, але важливо уникати застою води.

Крок 4: догляд і перші гриби.
Плодові тіла з’являються через 3-6 місяців, усе залежить від умов. Щоб зберегти вологу в ґрунті, варто накривати ділянку хвойною мульчею чи соломою. Не копайте землю, де росте грибниця, це може її пошкодити. Після збору грибів міцелій залишиться активним і продовжить плодоносити ще кілька років.

Корисні поради для стабільного урожаю
Найкращий час для росту – тепла та волога погода, особливо після дощу.
Уникайте будь-яких хімічних засобів у зоні грибниці, гриби активно вбирають шкідливі речовини.
Щоб підтримувати родючість, щороку додавайте трохи мульчі та «домашнього» міцелію з перестиглих грибів.

Zaxid.net

 

Поділитися цією статтею